Turkije: wij bouwen betere auto dan Tesla

Kent u die Noord-Koreaanse nieuwsuitzendingen waar een furieuze presentatrice een even furieus knaagdier in haar ondergoed lijkt te hebben verstopt en derhalve als een gek fulmineert over de VS en opschept over Noord-Korea? Dat land heet nu Turkije.

Zoals een snotneus op verkoudheid duidt, zo duidt het vasthouden van columnisten en het aanklagen van cabaretiers op het afglijden naar een dictatuur. Een lekker despotische dictator is bovendien te herkennen aan zijn kolossale waterwerken, zoals Karl Wittfogel - basiskennis - reeds beschreef. Wij van Autobahn ruiken een beetje despotisch regime al van kilometers afstand door de idiote claims over hun autoproductie. 

Enter Turkije. De minister van Wetenschap en Grootspraak verkondigde dat het land werkt aan de zogenaamde Pehlivan (afgaand op onze beeldbank is dat Turks voor 'worstelaar' of 'homo-erotiek'). Deze elektrische auto zou volgens de Turkse al-Sahaf "beter en veiliger dan een Tesla" zijn. Lachen om dergelijke doldrieste claims levert onmiddellijk bepoteling door een lange arm op, dus wij zeggen niets.

De propagandaminister wel. Die roeptoetert vrolijk voort over samenwerkingsverbanden met het volledig overleden lijk van wat ooit Saab was. Daarnaast zal het met de accu's van de Pehlivan allemaal goed komen want "een der grootste accufabrikanten ter wereld wierp zich op zijn knieën om met ons te mogen samenwerken". En meer van dat gelul.

Wij moeten weten dat de Pehlivan zal worden uitgevoerd met een actieradius-verlenger of range extender en dat die technologie nieuwer is dan de jongste dag. Behalve dat bijvoorbeeld de BMW i3 ook al gebruik maakt van deze middenweg tussen een hybride en een volledig elektrische auto. Enfin, wij wachten met smart op het nieuws dat Turkije een kolonie op Mars gaat bouwen omdat alleen Turkije dat kan.