/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FAV0h2fTLzW5DnD1739790183.jpg)

De vraag is echter hoe groot die kans daadwerkelijk is. Onze experts zijn op onderzoek gegaan en delen in dit artikel hun bevindingen.
Hoeveel auto-ongelukken zijn er in Nederland per jaar?
Het eerste waar onze experts naar hebben gekeken is het aantal auto-ongelukken in ons land. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) waren er in 2023 648 mensen die in het verkeer zijn omgekomen. De grootste groep zijn fietsers, waarna de automobilisten. In 2022 waren dit er 221, en in 2023 194. Het aantal dodelijke verkeersongelukken in het algemeen is dus afgenomen, al blijft dit aantal natuurlijk altijd te veel.
Stijging van het aantal verkeersgewonden
Deze afname geldt echter niet voor het aantal verkeersongevallen, waarbij het dus gaat om alle ongevallen, ook die zonder een dodelijke afloop. Deze zijn namelijk met 9,8% gestegen, wat is gebleken uit een onderzoek van Independer. In totaal vonden er in 2023 134.005 ongelukken plaats, in vergelijking met 122.036 in 2022. Vanaf het jaar 2020 is het aantal verkeersongelukken zelfs ieder jaar gestegen.
Volgens het CBS waren er in 2023 8.300 mensen met ernstige verwondingen en maar liefst 19.400 met matig ernstige verwondingen, waarvoor velen een letselschade specialist nodig hebben gehad. Wederom twee aantallen die enorm zijn gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Het gaat hierbij enkel om ongelukken die zijn gemeld, waardoor het uiteindelijke aantal nog groter kan zijn.
Waar maak je het meeste kans op een auto ongeluk?
De kans op letselschade bij een auto-ongeluk staat op nummer twee, want fietsen is nog iets gevaarlijker. Maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen op het aantal ongelukken, buiten de eerder genoemde vervoerswijze. Zo vinden de meeste dodelijke verkeersongevallen volgens het CBS plaats in de leeftijd van 65 tot en met 79 jaar. De tweede groep is mensen van 80 jaar of ouder en de derde categorie met het grootste aantal dodelijke verkeersongevallen is de leeftijdscategorie van 18 tot en met 24 jaar.
Wat betreft de plaats van de verkeersongevallen gaat het met name om ongevallen in de plaatselijke gemeenten, met een percentage van maar liefst 69%. Hierbij is gekeken naar de toegestane maximumsnelheid op de plaats van het ongeval. De meeste ongevallen vonden in 2023 plaats op een locatie waar een maximumsnelheid van 50 km per uur gold (34%).
Er zijn geen gegevens bekend over de soort auto’s die het meest betrokken zijn bij auto-ongelukken, maar het kan geen kwaad om bij het aanschaffen van een wagen extra te letten op de veiligheid tijdens de crashtest. Hoewel dit de kans niet reduceert op een verkeersongeluk zelf, is dit wel het geval voor de uiteindelijke gevolgen (zoals letselschade).
Wat te doen bij letselschade?
Het is belangrijk om te vermelden dat je een letselschadevergoeding kunt krijgen als je letselschade hebt opgelopen, waarvoor je terecht kunt bij Smart Letselschade. Iets dat mogelijk is voor automobilisten, maar ook voor andere vervoersmiddelen waarmee je in een verkeersongeval terecht bent gekomen.
Onder letselschade valt zowel materiële als immateriële schade, waarbij het dus gaat om zowel fysieke als emotionele schade en bijkomende gevolgen. Denk aan revalidatiekosten en inkomensverlies.
- Adobe Stock