VVD laat zich voor het prinselijke F1 karretje spannen

Dankzij de succesvolle carrière van Max Verstappen wil iedereen zijn naam wel aan hem koppelen. Bijvoorbeeld de VVD die zich en passant ook voor de Oranje familiewagen laat inzetten.

De verkiezingen komen er weer aan en daarom moeten alle backbenchers zich in the picture zien te ellebogen om hun baantje te kunnen behouden. Rudmer Heerema van de VVD heeft zijn VVD-minister Schippers daarom gevraagd om zich in te spannen om een Grand Prix van Nederland mogelijk te maken. Daarnaast wil hij dat de Sportraad gaat onderzoeken of de Grand Prix terug kan naar het antieke circuit. Nou joepie, hadden wij als autofreaks natuurlijk moeten roepen, maar dat doen we dus even niet. Wij zetten vandaag de cynische bril eens op.

Laten we de uitkomst van dat - ongetwijfeld tonnen kostende - onderzoek vast even invullen: kan niet. Ten eerste is het circuit te oud, te smal, te krap, te kort en te onbereikbaar. Ten tweede zijn er in Nederland weinig Russische oligarchen te vinden die de pecunia op en onder de tafel kunnen schuiven om het geheel te laten gebeuren. Ten derde is de Formule 1 nog geldbeluster dan de FIFA. Dus als je geen geld over en onder de tafel kunt neerleggen, dan gaat het feestje niet door. Ten vierde is het helemaal de taak van de overheid niet om geld naar Formula One Management te schuiven, dat kunnen ze prima zelf. Ten vijfde is het circuit van Prins Bernhard en daarom gaan er nu al rode vlaggen zwaaien en in ieder geval zetten we vast de safety car in om te voorkomen dat dit een trainwreck wordt.

Sinds februari is het Circuitpark Zandvoort eigendom van een groep zakenlui waaronder Prins Bernhard Van Oranje Nassau, Van Vollenhoven. Niks mis mee, natuurlijk. Die prins is een businessman, maar het is wel opvallend dat de VVD zich nu ineens gaat bekommeren om een zieltogend duincircuitje. En dus zetten we de populismemodus aan: al eeuwen schuiven we bergen geld naar de Oranjes, kunnen ze dat circuit nou niet gewoon zelf opknappen? Einde populismeroeptoeter.

Omdat het verbanden leggen met de cynische bril op zo lekker gaat. Formula One World Championship is voor 70% van CVC Capital Partners. Die hebben een belangrijke Nederlander als oprichter en aandeelhouder: Rolly Ridder van Rappard. Hee, een ridder, wat leuk en wat adellijk! Lage adel, wel te verstaan. Die heeft dus vast korte lijntjes met de lage adel die het Nederlandse Koninklijke geslacht nu eenmaal ook is. Leuk een tweetje voor de heren.

De vraag is nu waarom de VVD zich zo voor opzichtig voor het prinselijke karretje laat spannen. Het is niet alsof er verder geen problemen in Nederland meer hoeven te worden opgelost en dat we rustig met geld naar de Formule 1 kunnen gaan smijten. Als de Formule 1 naar Nederland had willen komen hadden ze dat al lang zelf kunnen doen. Van Rappard woont namelijk op een steenworp afstand van het circuit, dus het is niet dat hij niet weet dat het er ligt. Daarom blijven we erbij: die Grand Prix in Zandvoort gaat er nooit komen.