Allereerst: waar draaide de zaak precies om? In een notendop: bij de aanbesteding voor een vloot nieuwe politie- en defensievoertuigen over de periode 2001-2011 hebben medewerkers van Pon de beslissers flink in de watten gelegd met snoepreisjes, dinertjes, de hele rode tapijt-behandeling. Door de belangrijke mensen te fêteren is de deal destijds binnengesleept. Dit leidde tot klachten van concurrerende importeurs dat het eisenpakket zo was geschreven dat eigenlijk alleen Pon nog kon voldoen.
Er kwam een onderzoek, de verantwoordelijke mensen werden in 2011 uit de organisatie weggezuiverd, en momenteel loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar twee politie- en vier defensiemedewerkers, die waarschijnlijk in de afhandeling gaan beweren kleine vissen te zijn die de stroopwafelpiet toegeschoven krijgen.
Het OM gaf om 10 uur een persconferentie over de kwestie, en stuurde deze persverklaring uit. Hierin wordt gezegd dat het verkregen voordeel op 6 miljoen is ingeschat, met nog eens dit bedrag als boete is de hoogte van de schikking vastgesteld. Voorafgaand aan de officiële mededelingen brachten de speurneuzen van de Telegraaf overigens al de meeste details over de zaak.
Uiteindelijk komt Pon hier mooi mee weg, want zo'n wagenparkdeal is vele malen groter dan de sanctie die er achteraf op staat. Daarnaast blijft de importeur strafrechtelijk schoon en doet het ook in de toekomst gewoon mee met aanbestedingen, deels omdat de huidige organisatie niet kan boeten voor fouten van medewerkers uit het verleden, wat eigenlijk een kulargument is want zo ontloop je altijd verantwoordelijkheid. De grootste reden voor het niet-uitsluiten is echter dat Pon met zijn omvang een importeur is waar je met een grote aanvraag niet omheen kunt. Corruptie loont, mits je groot genoeg bent.
Dat boek kan dicht, nu graag een soortgelijk strafrechtelijk onderzoek naar de NS-druiloor die destijds door Fyra-bouwer AnsaldoBreda in de watten is gelegd en ons met een miljarden kostende faaltrein heeft opgescheept graag.