Schoon schip. VW betaalt nog eens $1 mld voor laatste sjoemeldiesels

Volkswagen heeft in de VS een akkoord bereikt over de laatste batch sjoemeldiesels. Het gaat om 80.000 modellen met een 3.0 TDI waar een fix en een terugkoopprogramma voor in het leven wordt geroepen.

De drieliters waren het laatste strijdpunt in de VS, over alle 475.000 voertuigen met viercilinders was reeds een akkoord bereikt dat VW naar schatting zo'n $16 miljard gaat kosten. In totaal 80.000 Amerikaanse Cayennes, Touaregs en A7's met de V6 diesel worden de komende tijd naar wens gerepareerd of teruggekocht. De autobouwer mag zich in zijn handjes knijpen dat het de Brusselse bureaucratie in zijn zak heeft zitten en dat Europese rechters een stuk softer zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers, anders was het al lang belly up gegaan.

Naast het genoemde programma stopt VW $225 miljoen in een Amerikaans emissiefonds, als teken van goede wil. Daarnaast trekt het $25 miljoen uit in Californië om het gebruik van emissieloze auto's te bevorderen. Alsof je een cheque naar de Cliniclowns schrijft terwijl een Crimiclown een scheermes op je keel heeft staan. 

Er worden spijkers met koppen geslagen op het westelijk halfrond, want een wond die ettert heelt niet. VW bereikte afgelopen maandag een akkoord over de terugkoop van 105.000 viercilinder-modellen in Canada. Dit geintje bij de vriendelijke buurman naar het noorden kost VW of the Americas naar verluidt $1,6 miljard. Dat de dollarkoers momenteel flink hoog staat helpt de Duitsers ook bepaald niet. Het feit dat Volkswagen in de VS nooit echt is doorgebroken en er vijf keer minder auto's verkoopt dan in Europa is voor één keer een blessing in disguise geweest. Stel dat ze Europese volumes hadden gedraaid, dan was het een stuk moeilijker geweest om het hoofd boven water te houden. 

Dan nog even over die compleet gestripte Golf DIY Superleggera van Joe Mayer: Volkswagen - tot nu toe zeer coulant ten opzichte van ingeleverde bangers - heeft besloten zijn hakken in het zand te zetten en niet alles te slikken dat op ze wordt afgevuurd. De Amerikaan hoeft niet te verwachten dat VW hem gaat betalen voor zijn rijdende karkas, zo liet een woordvoerder hem kort voor de terugname-afspraak weten. De enige juiste beslissing, als je niet terugduwt gaat iedereen met je sollen.