Trump buigt autowereld wederom naar zijn wil

"Trump is een fascist en een minder, minder, mindervalide en we gaan heel geëngageerd protesteren tegen zijn inauguratie!" Ludiek, maar de wereld is groter dan de UvA en de autowereld verstaat spierballentaal. Automakers blijven onder druk in de VS.

Vrij naar Dominee Gremdaat: Trumponomics, kent u die uitdrukking? Het is een relatief nieuw begrip en de vervuiling van een presidentsnaam met een economische doctrine is een zeldzaamheid, voorbehouden aan de meest invloedrijken der POTII. (Reaganomics, kent iedereen.) Trump doet het wat dat betreft goed. He huffs, puffs and tweets

En BAM, zie die banen terugkomen of gepland worden. Zowel Hyundai, Kia als General Motors gaan voor de bijl. "Hyundai Motor Co. and Kia Motors Corp. said they will spend $3.1 billion in the U.S. in the next five years. (...) The planned U.S. investment by South Korea’s two largest automakers is nearly 50 percent more than the $2.1 billion they spent in the previous five-year period."

Ze rechtvaardigen deze beslissing slim. De Zuid-Koreanen zeggen dat de economische vooruitzichten onder Trump zo gunstig zijn dat er best wat fabrieken in de VS bij kunnen. Dat lijkt logisch, want de meerderheid der economen verwacht dat Trump in veel opzichten goed nieuws is voor economische groei. Maar waar staat dat je geen auto's kunt verkopen in een gunstige markt zonder dat je die daar produceert?

Nergens. Behalve wanneer je in het gevlei wilt komen bij een president die al veel heeft gedreigd met protectionistische maatregelen en daarbij in het bijzonder automakers op de korrel neemt. Dat begrijpt een kind. Zelfs General Motors: "General Motors today said it would invest $1 billion in its U.S. manufacturing operations to create or retain 1,500 jobs in this country. The automaker, in an announcement timed to ease pressure from President-elect Donald Trump, also said it would move production of pickup axles from Mexico to Michigan and create at least 5,000 more U.S. jobs in other parts of its business during the next few years."

Ja, we kunnen uitleggen dat protectionisme concurrentie ondermijnt en op de langere termijn nadelig is. Maar het probleem met democratie is dat gezagsdragers niet worden gekozen voor de lange termijn. En op de korte termijn is de Trumpmeister gewoon banen aan het binnenhalen. Voordat hij zelfs ook maar president is.