Waterstof is oud, iedereen gaat aan de poeder

'Even mijn auto poederen,' wordt de nieuwe uitdrukking als je gaat tanken. Dat is in ieder geval het idee van een Nederlandse uitvinder. Hij wil energie opslaan in waterstofpoeder en daar in de auto weer elektriciteit mee opwekken.

Waterstof is weer helemaal terug. Eerder deze week kondigden BMW, Mercedes, Toyota, Honda en Hyundai aan dat ze samen met een aantal energiebedrijven $10 miljard vrijmaken voor de schone brandstof. Een flink bedrag dat moet gaan naar proefprojecten, lobbygroepen en dergelijke. Als het aan Gerard Lugtigheid ligt gaat een deel van de poen naar hem. Hij weet namelijk een betere manier om het gas te gebruiken: als poeder.

Om waterstofgas in auto's te kunnen gebruiken moet het onder enorme druk worden samengeperst, maar zelfs dan is het niet echt compact te maken. Het gas zou nog steeds in flinke cilinders in auto's vervoerd moeten worden. Het is een van de redenen waarom de waterstofauto niet echt van de grond komt. De andere is dat er nieuwe infrastructuur voor de pompstations van waterstof gemaakt moeten worden. Een hoop gedoe. 

Een reactie met ammoniumboraan verandert het gas in een poeder, waardoor het veel makkelijker is op te slaan. Het patent van Lugtigheid verandert het poeder weer in een gas in de auto en daarmee kan de brandstofcel in de auto worden gevoed. Hij gebruikt een zure natrium-boor-verbinding (NaBH4) voor dat proces. 

Het handige van dit idee is dat het poeder vermengd wordt met Ultra Pure Water, waardoor je het, als H2Fuel, gewoon uit bestaande tankstations kunt laten stromen. Daardoor hoeft er niet een heel nieuw distributienetwerk neergezet te worden. De uitvinder vertelt niet wat zijn Ultra Pure Water is, maar het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Voor houders van benzinestations is het in ieder geval goed nieuws als het waarheid wordt. 

Maar wie is Gerard Lugtigheid? De man met de ironische naam is CTO van Nouveau Concepts, een bedrijf dat een aantal patenten en vindingen exploiteert, daaronder dit patent voor H2Fuel. Het is niet zo maar een mannetje dat in een schuurtje ideeën ontwikkelt, als hoofd van verschillende technische laboratoria heeft hij alle middelen tot zijn beschikking.

Kom maar door met dat spul, het mooiste hebben we bewaard voor het laatste. Een kilo H2 Fuel kost €1,65 en is genoeg om 240 kilometer mee te rijden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f91a3283c01d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });