Werken bij VW: 15 miljoen euro in een jaar cashen!

Dat Dieselschandaal blijft Volkswagen maar geld kosten. Als het bedrijf geen klanten aan het afkopen is, dan zijn het wel de eigen werknemers. Neem Christine Hohmann-Dennhardt, deze voormalig rechter krijgt tegen de €15 miljoen voor een jaar werk.

In januari 2016 haalde Volkswagen een nieuwe bestuurder binnen op het gebied van Compliance (auf Deutsch: Konzernvorstand für Recht und Integrität). De nieuwe functie was bedacht door de vers aangetreden CEO Matthias Müller. Hij kaapte de hoogedelgestrenge Frau Hohmann-Dennhardt persoonlijk weg bij Daimler met de taak om het bedrijf qua integriteit aan te passen aan de werkelijkheid. Lees: ze moest schoon schip maken en alle rotte plekken uit het bedrijf werken. Een mooie uitdaging voor de destijds 65-jaar oude voormalig lid van het Duitse oppergerecht (Bundesverfassungsgericht). 

Een jaar later is de liefde alweer bekoeld en gaan de twee partners 'met wederzijdse instemming' uit elkaar. Het kost VW echter wel tegen de vijftien miljoen euro om de instemming te bereiken. Mevrouw de bedrijvendokter krijgt in ieder geval twaalf miljoen -zijnde twee jaarsalarissen- en dan nog een uitgebreid pensioen van tegen de €8.000 per maand. 

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat Christine hevig heeft lopen slacken waardoor ze het veld moet ruimen. Maar niets is minder waar. Het vertrek van Frau Compliance is een overwinning voor het kwaad. Tegelijkertijd met haar entree kwam ook een nieuwe baas op de juridische afdeling van VW binnen. Deze kwam alleen uit de interne boom: Manfred Döss werd bij Porsche, grootaandeelhouder van VW, weggehaald. De twee bleken elkaar niet goed te liggen en vooral voor elkaars voeten te lopen. Het vertrek van Hohmann-Dennhardt is een enorm gezichtsverlies voor de autobouwer, maar een overwinning voor Döss, die een exponent is van het oude VW. De oude garde wint het weer van de vernieuwing en dat is voor het bedrijf uit Wolfsburg een dure aangelegenheid. Nog een duur geintje.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b5e56846e4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });