Nederlanders laten sjoemelsoftware massaal zitten

Het is natuurlijk heel vervelend dat je Volkswagen diesel meer uitstoot dan aangegeven, maar om daar ook echt wat aan te doen gaat de meeste Nederlanders te ver. Het merendeel van de rijders negeert de terugroepactie van VW.

Importeur Pon riep een jaar geleden 175.000 Volkswagens, Audi's, Seats en Skoda's met sjoemelsoftware terug. De auto's krijgen dan bij de garage een verse lading eentjes en nulletjes, zodat de omstreden, illegale en moreel verwerpelijke software van de Volkswagen Group niet langer in het voertuig is te vinden. 

Een jaar later blijkt dat nog geen 50.000 eigenaren aan deze oproep hebben voldaan. Dat betekent dat ongeveer 70 procent van dieselaars rustig door blijft tuffen met de sjoemelsoftware. "Consumenten halen hun schouders erbij op, omdat ze redeneren dat hun eigen veiligheid niet direct in het geding is en omdat ze zelf geen negatief effect ervaren bij gebruik van de auto", legt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens in het AD. En gelijk hebben ze. Je auto verandert er niet door en wat zou jou het boeien dat er een speciale motorstand wordt ingeschakeld als er een laboratoriumtest wordt uitgevoerd? Dat gebeurt je tenslotte toch niet.

De ANWB voegt er nog aan toe dat er onder de consumenten de angst bestaat dat de auto meer gaat verbruiken na de software-update. "De angst voor minder vermogen, een hoger verbruik of een motor die slechter loopt, komt ons bekend voor", bevestigt Markus van Tol van de rijwielvereniging.

Die angst is overigens niet helemaal onterecht. Uit een onderzoek van een Europese consumentenorganisatie bleek eerder al dat de uitstoot van Audi's na de update hoger was. Zit je dan met je aangepaste rookmachine.

Zelfs afgezien van dieselgate was 2016 een topjaar voor terugroepacties. In totaal werden 660.000 auto's verzocht een bezoekje te brengen aan de garage en dat is bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor (360.000). De sjoemelsoftware is verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van deze stijging, maar ook de andere merken doen hun best. Koploper is Mercedes met veertig terugroepacties, gevolgd door Renault met dertig stuks en Renault met negentien terugroepers.