Topteams F1 wapenen zich tegen eerlijkheid

De rijkste teams in de Formule 1 zijn zich helemaal kapot geschrokken van de plannen van de nieuwe eigenaren van de sport. Die willen de opbrengsten eerlijker verdelen onder de teams. Schande!

De beste verdieners in de Formule 1 zien een deel van hun inkomsten in gevaar komen als het allemaal eerlijker gaat. Ferrari krijgt bijvoorbeeld nu elk jaar honderd miljoen dollar als bedankje voor het meedoen en de rest van de teams niet. Daarnaast krijgen teams die ooit wereldkampioen zijn geweest ook nog een dikke bonus (de Constructors Championship Bonus of CBB), ook als ze tegenwoordig achteraan rijden (hallo McLaren!). 

De nieuwe eigenaren van de F1 willen de verdeling eerlijker maken, maar dat betekent dat de topteams moeten inleveren. Dat zien ze niet zitten en daarom zijn ze onderling al in overleg over hoe ze zich kunnen wapenen tegen deze wijzigingen. Een van de plannen is om de krachten te bundelen in een nieuwe groep die deze teams vertegenwoordigd.

Nu heeft de F1 al FOTA dat de teams vertegenwoordigt, maar dat bestaat voor vrijwel alle teams en dus ook de renstallen die juist gaan profiteren van een betere verdeling. De nieuwe groep moet juist alleen de belangen van de grootverdieners behartigen. 

De groep zou gaan bestaan uit Mercedes, Red Bull Racing, Ferrari en McLaren. Deze vier teams profiteren van de CCB en harken zo 65 procent van alle inkomsten binnen. Dat de andere zes teams het met de overige 35 procent van het geld moeten doen deert ze niet. 

Als de vier teams hun krachten bundelen kan het voor de nieuwe eigenaren erg lastig worden om veranderingen door te voeren. Deze teams hebben veel macht en de F1 wil niet het risico lopen om deze partijen kwijt te raken.

Toch zou het voor de fans fijn zijn als er wel maatregelen worden genomen. Niet omdat zij erg geïnteresseerd zijn in de financiën van de teams, maar omdat gelijke inkomsten de kans op meer gelijkheid op de baan vergroot. En hoe kleiner de verschillen op het asfalt, hoe beter de races. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0c070c98b82', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });