Shell V-Power

Petrolheads verenigt u: Drie vragen over Shell V-Power

Echte petrolheads zorgen ook goed voor het innerlijk van hun auto. Betere prestaties vragen om betere brandstof, zoals Shell V-Power, waarmee Scuderia Ferrari zijn races wint. Wat is hier nou zo bijzonder aan?

Shell beantwoordt samen met Autobahn.eu al jouw vragen over brandstof van Shell. Net als veel mensen vragen wij ons bijvoorbeeld af wat er zo bijzonder is aan premium-brandstof, dus dat hebben we alvast gevraagd. Johanne Smith, een brandstofexpert van Shell, geeft antwoord op onze vragen. 

Advertisement

Waarom is Shell V-Power de best presterende brandstof van Shell? 

Producenten van voertuigen richten zich steeds meer op efficiënter brandstofverbruik en de technologie voor motoren verandert daardoor snel. Motoren worden steeds kleiner en in moderne, zuinigere motoren wordt brandstof aan zwaardere verbrandingsomstandigheden blootgesteld. Als antwoord op deze uitdagingen heeft Shell nieuwe brandstoffen ontwikkeld. De Shell V-Power formules reinigen en beschermen de motor, en zijn de beste Shell brandstoffen voor uw voertuig. 

Hoe lang hebben ontwikkelaars erover gedaan om Shell V-Power te ontwikkelen? 

Shell heeft meer dan een eeuw ervaring met de ontwikkeling van brandstoffen. We hebben ongeveer 120 brandstofwetenschappers in dienst die over de hele wereld werken aan de vernieuwing, ontwikkeling en het op de markt brengen van brandstoffen. Zo wordt steeds weer voldaan aan de behoeften van onze klanten en hun auto’s. Veel van deze wetenschappers, waren betrokken bij de ontwikkeling van deze producten.

De vernieuwde Shell V-Power brandstoffen zijn ontwikkeld door een internationaal team van brandstofwetenschappers van Shell, die ook de Shell V-Power racebrandstoffen voor Scuderia Ferrari ontwikkelen. De exacte formules zijn natuurlijk geheim, maar zijn het resultaat van meerdere jaren ontwikkeling en testen, zowel in het laboratorium als op testbanken, rollenbanken en in de praktijk.

Door strengere CO₂-normen worden motoren vaak gedownsized. Hierdoor moeten ze harder werken. Denk hierbij aan een opbouw van vuil, maar ook aan ongecontroleerde ontbranding - het zogeheten ‘pingelen’. Hier komt Shells DYNAFLEX-technologie in beeld, die deze complicaties bestrijdt. 

Bij Shell wordt in-house een hele reeks testen en activiteiten uitgevoerd, van het bedenken van een idee tot aan de levering van brandstof aan de pomp. Dit vindt in eerste instantie vooral plaats in het laboratorium, waar we een reeks van formules onderzoeken. De meest veelbelovende worden vervolgens in motoren getest, waarbij gebruik gemaakt wordt van in-house testbanken en industriële standaardtesten, waarbij de motor onder nauwkeurig beheerste omstandigheden in het laboratorium wordt getest. Het testen in het laboratorium is belangrijk om betrouwbare resultaten te krijgen. Pas daarna wordt de brandstof in voertuigen op een ‘bewegende weg’ (rollenbank) getest. De laatste stap is de ultieme beproeving van de nieuwe brandstof formules in de praktijk met een veldtest met auto’s. Het ontwikkelen van een brandstof is een proces dat jaren in beslag neemt.

Wat is het verschil tussen Shell V-Power Benzine en Euro 95 E10? 

Het voornaamste verschil zit in de reinigende werking van de brandstof. Shell V-Power Benzine bevat drie keer meer reinigende moleculen dan Shell Euro 95, die onderdeel zijn van de DYNAFLEX-technologie. Dit helpt niet alleen om vitale onderdelen van de motor schoner te houden, maar is ook werkzaam tegen bestaande ophopingen van vuil en eventuele blokkades van een optimale brandstofcirculatie. Daarnaast heeft Shell V-Power Benzine een octaangetal van 98 RON, tegenover 95 RON in standaard benzine. Dit helpt bij de efficiency en performance van de motor.

Overigens voldoen alle Shell brandstoffen, Shell V-Power en Euro 95 E10, altijd aan lokale bio-mandaten en -specificaties. Daarom wordt vanaf 1 oktober 2019 Euro 95 E5 vervangen door Euro 95 E10. Het percentage bio-ethanol in de benzine wordt dan verhoogd van maximaal 5% naar maximaal 10%. De voornaamste reden voor de bijmenging van bio-ethanol is het verminderen van de CO₂-uitstoot. Het merendeel van de benzinevoertuigen is geschikt voor Euro 95 E10. Op www.e10check.nl kan je dit checken. Echter Shell V-Power Benzine kan je altijd gebruiken want deze brandstof bevat geen bio-ethanol.

Heb je vragen voor brandstofexpert Johanne Smith, mail ze dan naar [email protected]!