Jan Lammers: 'Ook ik bal mijn vuist als Max wint!'

Jan Lammers: 'Ook ik bal mijn vuist als Max wint!'

Nu Max Verstappen na zijn overwinning in Monaco leider is in de stand om het wereldkampioenschap – een unicum voor een Nederlandse Formule 1-coureur – willen het oranje legioen nog weleens uit de bocht vliegen. Want zou het dit jaar dan écht… Chauvinisme en optimisme zijn ons natuurlijk ook niet vreemd, maar voorafgaand aan de GP van Azerbeidzjan van aanstaande zondag (6 juni) kunnen we beter een échte expert peilen.

“Met Jan Lammers!”

Jan! Hangt de vlag al uit in Zandvoort?

“Ze hangen al een tijdje langs alle toegangswegen, hoor. Op 5 september wordt hier de grand prix verreden, maar volgende maand weten we definitief of het doorgaat met publiek. Ik kan nu wel zeggen dat het de goede kant op gaat en dat het er allemaal goed uitziet, september is immers nog ver weg, maar dat bepalen wij natuurlijk niet.”

We bedoelden meer: hangt de vlag al uit omdat Max Verstappen als eerste Nederlander ooit leider is in de WK-stand?

“Oh dat! Nou, prachtig is het zeker, ik vind het echt geweldig voor zowel Max als Jos (zijn vader, red.), maar het is niet dat ik nu opeens stuiterend voor de tv zit.”

Niet?

“Ik ben geen Formule 1-‘fan’, als je dat bedoelt. Ik zit al meer dan veertig jaar in de racewereld, dus ik kijk met heel andere ogen naar een race dan de gemiddelde fan.”

Wat zien jouw ogen anders?

“Niet zoveel hoor, ik zit alleen niet met een petje en een sjaal voor de tv. Ook ik zie dat Red Bull steeds dichterbij Mercedes kruipt en dat daarmee de kansen van Max stijgen. Maar dat is inherent aan racen. Formule 1 is een technische sport, dus primair gaat het erom dat je de beste spullen tot je beschikking hebt. Als Max bij Mercedes had gereden, was hij waarschijnlijk al een paar keer wereldkampioen geworden, snap je? Dat het er dit jaar goed voor hem uitziet is natuurlijk fantastisch – ook ik bal een vuist als hij een grand prix wint en al helemaal als hij wereldkampioen wordt – maar ik zal niet juichend door de straat rennen. Daarvoor draai ik al te lang mee.”

Maar stel je voor: in het jaar dat de GP van Zandvoort terugkeert rijdt Max Verstappen zijn rondjes als leider in het klassement. Is dit nu al een jubeljaar?

“Ik zie het eerder als een drieluik.

Niet alleen vieren we de comeback van onze Grand Prix en de successen van Max, maar ook het einde van corona als we straks weer mogen rijden. Dat het volk weer terugkeert naar de plek waar het hoort. Maar nogmaals, dat hebben wij niet voor het zeggen, dat bepaalt de overheid.”

Onlangs ontplofte er een klein bommetje toen bekend werd dat vanaf volgend jaar Formule 1 in Nederland weer achter de decoder verdwijnt. Wat vind jij daarvan?

“Ik denk eerlijk gezegd dat de kijker daar niet zoveel van zal merken, op een paar nieuwe gezichten in de studio na. Ik weet nog dat RTL de uitzendrechten verloor aan Ziggo. Er heerste echt zo’n sfeer van: we’re all gonna die. Maar wat is er nou werkelijk veranderd? Voor Ziggo-klanten, toch een hoop mensen, is het gewoon toegankelijk, zonder extra kosten.

Voor zover ik begrijp zijn volgend jaar bij de nieuwe provider uit Noorwegen de eerste vijf races ook gratis, pas daarna ga je betalen. Als je dat wilt natuurlijk, niemand verplicht je iets. Bovendien zijn er ook genoeg alternatieven. RTL in Duitsland houdt gewoon de uitzendrechten, daar kun je gewoon naartoe zappen. Daarnaast heeft de Formule 1-organisatie ook een eigen kanaal: F1 TV. Daar kijk ik vaak naar, omdat het daar veel meer over de technische kant van Formule 1 gaat, wat ik veel interessanter vind.”

Toch hopen we dat Max wereldkampioen wordt voordat hij achter een decoder verdwijnt. Juich je dan mee?

“Tuurlijk, met gebalde vuist en trots. Maar ik zal niet zo snel tegen het plafond stuiteren, dat doet Tom Coronel al genoeg!”

DE GP VAN AZERBEIDZJAN, OP HET STRATENCIRCUIT VAN BAKOE, IS AANSTAANDE ZONDAG (6 JUNI) LIVE TE ZIEN OP ZIGGO SPORT (NOG WEL!). LET OP: DE RACE GAAT AL OM 14.00 UUR NEDERLANDSE TIJD VAN START, NIET OP HET GEBRUIKELIJKE TIJDSTIP VAN 15.00 UUR!

De GP van Azerbeidzjan, op het stratencircuit van Bakoe, is aanstaande zondag (6 juni) live te zien op Ziggo Sport (nog wel!). Let op: de race gaat al om 14.00 Nederlandse tijd van start, niet op het gebruikelijke tijdstip van 15.00!

Formule 1
  • Bruno Press