Beter dan een F40: Ferrarirode BMW M1 uit 1980

De BMW M1 is nog tien jaar ouder dan de inmiddels dertig jarige Ferrari F40. Met een oplage van 453 stuks is hij ook nog eens veel zeldzamer. Het beste nieuws is: hij is veel goedkoper dan het steigerende paard. Voor €640.000 heb je hem in je collectie.

Je verwacht een exclusieve automobiel als de compleet gestoorde BMW M1 waarschijnlijk eerder op een veiling dan op een soort Marktplaats-website. Goed, James Edition is een hele dure variant van Marktplaats, maar het is nog steeds geen chique veiling tijdens een concours d'elegance.

Ze hebben er een mooi exemplaar van de M1 staan voor $745.000. De eerste auto die door BMW M Motorsport werd gebouwd had een moeizame ontstaansgeschiedenis. Aanvankelijk zou Lamborghini de auto's voor BMW in elkaar gaan zetten. De Italianen zaten echter aan de grond en BMW durfde het niet aan om de auto daar te laten bouwen. Waarschijnlijk was het al erg genoeg dat de auto door Giugiaro was ontworpen en wilden ze niet meer Italiaanse toestanden. Daarom ging de uiteindelijke productie van start bij Baur in Stuttgart (het bedrijf dat we ook kennen van de 3 Serie-cabriolets van voordat BMW ze zelf maakte).

De zes-in-lijn achterin deze M1 hoefde de wagen tot nu toe maar 12.237 kilometer voort te duwen. Voor onze huidige -aan overvloedige pk's gewende- oren klinken de 277 stuks die de M1 bij zich heeft als erg matig. Desondanks bereikte de auto een top van 260 kilometer per uur. In de Procar-versie had het allemaal nog meer kunnen zijn, maar dit exemplaar was vanaf het begin voor de weg bestemd.

De huidige, vierde eigenaar, borg de auto de laatste jaren zorgvuldig op (dat had deze man misschien ook moeten doen) in zijn garage in het kurkdroge New Mexico. Over het stalen frame hoef je je daarom waarschijnlijk geen zorgen te maken.