'Bijna alle truckers zitten met smartphone te knoeien'

Op de A28 bij Spier zijn dit jaar al vier vrachtwagens omgevallen en dat is volgens critici geen toeval. Kan liggen aan de bomen die vlakbij de vluchtstrook staan, maar meer vingers wijzen naar smartphones: 'truckers letten op alles, behalve de weg'.

Vier kantelende vrachtwagens in negen maanden. Niet alleen een flinke schadepost voor de eigenaars van de vallende trucks, maar ook voor iedereen die er achter in de file komt te staan. Onderzoekers bekijken wat er aan de hand is met het stuk weg waar de ongelukken gebeuren. 

De afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie heeft de kantelpartijen onderzocht en komt niet tot een eenduidige conclusie: er was een vrachtwagen die de berm raakte, ging slingeren en kantelde, de tweede was in slaap gevallen en de derde chauffeur was (ergens door) afgeleid. Het vierde ongeval is te recent om conclusies aan te kunnen verbinden. De agenten hebben bij Rijkswaterstaat gesuggereerd om de bomen die dichtbij de weg staan om te hakken, maar de wegbeheerder ziet dat niet zitten.

Verzekeraar TVM denkt dat er iets veel ergers aan de hand is: de smartphone. "Veel chauffeurs zijn met van alles bezig, behalve met het verkeer. De afleiding in de cabine is groot. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 90 procent van de chauffeurs tijdens het rijden bezig is met bijvoorbeeld de smartphone," aldus René Nobels van de verzekeringsmaatschappij.