Gemeentes willen snorfietsen op de rijbaan

Na de brommer moet straks ook de snorfiets op de rijbaan tuffen. Daarmee hopen ze de pruttelmachientjes minder populair te maken, want er komt nogal veel fijnstof en andere troep uit. Daarnaast zijn ze vaak opgevoerd.

Het AD onderzocht bij de twintig grootste gemeenten wat ze van plan zijn met de snorfiets en de uitkomst blijkt niet mals. De helft van de ondervraagde ambtenaren blijkt een plan in voorbereiding te hebben om de 700.000 snorfietsers naar de rijbaan te verbannen. Inderdaad, tussen de auto's: idiote plannen zijn idioot.

Het is verbazingwekkend om te lezen wat de redenering van de ambtenaren is om de snorfiets tussen de auto's te laten rijden. Ten eerste stellen ze dat de meeste snorfietsen zijn opgevoerd en de tweede grond is dat de apparaatjes nogal veel uitstoot geven.

Om met het eerste te beginnen: het feit dat de snorfietsen zijn opgevoerd is een probleem van de handhaving. Blijkbaar krijgen de hoeders van de wet het niet voor elkaar om genoeg uren van de dag niet achter een flitskast te staan of koffie te drinken. Door de opgevoerde (en daardoor onverzekerde) snorders naar de rijbaan te verplaatsen ontstaat een nog onveiligere situatie (denk aan de niet-opgevoerde oma's die 25 km/u sukkelen). De gedachte dat de snorfietser dan wel een e-bike koopt is belachelijk: waarom zou je daar een paar duizend euro aan uitgeven als je al een snorscooter hebt? De petjes, bontkraagjes en ouwe dametjes op hun snorrie rijden gewoon tussen de auto's door waardoor het verkeer nog wat verder in de knel komt.

De tweede redenering snijdt veel meer hout: snorfietsen zijn in feite afgevoerde brommers, die met nog kleinere pruttelmotortjes nog slechter hun brandstof verbranden. Daardoor komt er behoorlijk veel prut uit de uitlaten, tot tientallen malen meer dan uit de pijpen van auto's komt. Voor de lucht in de stad zou het beter zijn als de lawaaiige fietsen allemaal op zouden hoepelen. Dat ga je echter niet bereiken door ze op de rijbaan te laten rijden.

Hoe is het mogelijk dat je oude auto's makkelijk kunt weigeren in je stadscentrum door middel van milieuzones, maar dat je voor de snorfiets een rare regel moet verzinnen dat ze op de verkeerde plek moeten rijden? Als we het omdraaien is de idiotie van de plannen meteen duidelijk. Stel nou dat Rotterdam alle oude dieselauto's dwingt om over het fietspad te gaan rijden, dan zouden de eigenaars van oude diesels echt niet op het idee komen om dan maar een nieuwe diesel te kopen. Welnee, dan rij je toch gewoon over het fietspad?