Fiat is dood, leve de Fiat 500e

Waar de originele Fiat 500e exclusief voor de VS gebouwd werd (en Sergio Marchionne liever niet had dat je hem kocht), gaat de volgende elektrische dwerg juist naar Europa. De VS mag Fiat gedag zwaaien.

In 2020 krijgen we niet alleen een verse Fiat 500e (dat mag wel eens na dertien jaar), maar ook een 500 Giardiera. Die laatste wordt een stationwagentje op basis van de kleine 500. Laten we het voor het gemak maar even vergelijken met de MINI Clubman. Al gokken we erop dat de Italianen de Cinquecento gewoon klein houden.

Het is de bedoeling dat de Giardiniera optisch erg doet denken aan het model dat in de jaren zestig werd gebouwd. Het wordt dus een schattig autootje, dat net iets handiger is in gebruik doordat er net iets meer ruimte in zit. Zo wil Fiat zich kronen tot de koning van de stadsauto.

Om echt alle steden in te mogen in de toekomst lijkt elektriciteit onmisbaar. Fiat gaat dus overstag en komt weer met een 500e. Gelukkig komt de auto dit keer vanzelf naar Europa en is het zelfs de bedoeling dat u de auto gaat kopen. Fiat meent dat ze helemaal geen achterstand hebben op andere fabrikanten: "[the company] is very well-placed to exploit battery-electric city car opportunities in jurisdictions where access for internal combustion vehicles will be increasingly restricted."

De nieuwe modellen van de 500-serie, die ook hybride en mild-hybride versies gaat krijgen komt al in de komende twee jaar. Het gaat om een compleet nieuw ontwikkeld model. Op dezelfde architectuur wil Fiat meteen een nieuwe Panda ontwikkelen.

Gelukkig voor de Italofielen is het dus nog niet helemaal gedaan met Fiat. De Turijners mogen zich gaan richten op het stadverkeer. Voor daarbuiten richten de Italianen hun blik op Jeep.