LMP1 is dood, leve de 1.000 pk hypercars

Sinds het vertrek van Audi en Porsche is het stil geworden in de echte LMP1. Ja, er zijn tien deelnemers, maar eigenlijk zijn de Toyota's het enige echte team. Daarom wil de FIA de reglementen omvormen voor hybride wagens gebaseerd op hypercars. Hoera!

Le Mans gaat veranderen. In de afgelopen jaren zijn de auto's van de hoogste klasse, LMP1, zo bizar geworden dat de relevantie voor de weg totaal ontbreekt. Natuurlijk sijpelt er van alles dat ontwikkeld is voor de vierentwintiguursrace door naar de weg, maar de auto's zijn voor de toeschouwer totaal onherkenbaar. Dat is volgens de FIA reden voor het middelmatige kijkcijfersucces dat het WEC nu is. De verandering klinkt als een stap in de goede richting: de FIA wil de reglementen baseren op hypercars.

Bugatti, Ferrari, Koenigsegg, Mercedes, Aston Martin, McLaren, het zijn maar een paar merken die de laatste jaren met een 1.000+ pk machine zijn gekomen. Stuk voor stuk geweldige wagens, maar ze kunnen het nergens tegen elkaar opnemen (op een paar games na). Het WEC zou een perfecte plaats zijn om die hybridetechnologie verder te ontwikkelen. Dus wil de FIA de regels van het spel zo aanpassen dat de prototypes veel meer op hypercars gebaseerd kunnen worden.

Een van de grootste doorbraken gaat daarbij gebeuren op het gebied van de aerodynamica. Vrijwel geen enkele raceklasse staat "mobile aerodynamics" toe, zoals we kennen van de McLaren Senna en Lamborghini Huracan Performante. Of denk aan de zwabberende achtervleugel van de Zenvo TSR-S die we recentelijk in een video voorbij zagen komen. 

De aandrijving mag voor 700 pk uit het verbranden van dinosaurus komen, de overige 300 pk kan moet dan hybride worden opgewekt in het regeneratieve systeem. De maximale brandstoftoevoer wordt wel voorgeschreven, maar de fabrikanten mogen zelf hun motor kiezen. Ze moeten een versnellingsbak van acht gangen hebben met voorgeschreven overbrengingsverhoudingen.

Aston Martin heeft al bevestigd dat ze actief deelnemen bij het opstellen van de regels. Dat lijkt er wel op te duiden dat de Britten de Valkyrie gaan inzetten. De nieuwe regels gaan waarschijnlijk in 2020 in en het is te hopen dat veel fabrikanten (hoi Ferrari, hoi Bugatti) hun pronkstukken in durven te zetten.

Vanaf 2024 komt er nog een nieuwigheid bij: dan mag waterstof gebruikt worden als energiebron. Dat gaat niet gebeuren in verbrandingsmotoren, maar via brandstofcellen die de waterstof opbreken in elektriciteit voor de motoren. Spannend! Maar tot die tijd blijven we gewoon genieten van de "ouderwetse" LMP1.