Dieselgate draait door: Audi-CEO opgepakt in Duitsland

Rupert Stadler, de CEO van sjoemeldieselverdachte Audi, is vanmorgen aangehouden in Duitsland. De woordvoerders van het Duitse VW-concern bevestigen het nieuws en voegen toe dat de arrestatie voorlopig is.

Van Audi mag Rupert Stadler nog tot 2022 door als CEO, maar dat werkt niet goed als hij in het gevang zit. Sinds vanmorgen is de Duitser daar echter wel een tijdje woonachtig. Het lijkt erop dat de politie tijdens de doorzoeking van zijn woning een paar weken terug toch materiaal heeft gevonden dat een arrestatie waard is.

Stadler is al ruim tien jaar de hoogste baas van Audi. Bijzonder, want het bedrijf is één van de hoofdverdachten in het dieselschandaal binnen de Volkswagen Groep. Terwijl de andere besmette bazen stuk voor stuk werden weggestuurd of op een zijspoor werden geparkeerd, zit Rupert er nog steeds. Geruchten waren er al sinds 2016, maar leidden nog niet tot een concrete beschuldiging.

Het openbaar ministerie in München beschuldigt Stadler van bedrog en valsheid in geschrifte. Stadler zou volgens het OM op de hoogte zijn geweest van de sjoemelsoftware die ervoor zorgde dat dieselmotoren beter uit tests zouden komen.

De Duitse woordvoerders van Volkswagen wijzen erop dat Rupert Stadler onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is. Daarnaast wordt de rechtmatigheid van de arrestatie onderzocht.

Update 17:30
Audi heeft tijdens de voorlopige hechtenis van Rupert Stadler een interim-CEO aangesteld. Volgens de Sueddeutsche Zeitung is de keus gevallen op het Nederlandse bestuurslid van Audi, Bram Schot.