U zoekt een BMW 3 Serie (E30) Cabrio? Dit staat er te koop

Er was een tijd dat je een auto nog gewoon met een lineaal en een passer kon ontwerpen. Soms leverde dat een monster op, maar het ging ook vaak goed. De E30 van BMW is het bewijs dat recht geweldig is. Dit zijn de begeerlijkste occasions van dit moment.

BMW had jarenlang geen cabriolet in productie, maar daar kwam eind 1985 verandering in met de dakloze drieserie. Jammer voor ombouwer Baur, die in de tussenliggende jaren de daken van driedeurs-BMW's afknipte. De concurrentie van de echte cabrio, zonder halve zijkant was groot. En laten we eerlijk zijn, de compleet rechte lijn van A-stijl, naar de achterkant is briljant, terwijl de Baur er met zijn spijltjes toch een beetje onbeholpen uitziet.

Het was ook de tijd dat BMW nog zonder gêne enorme uitlaten onder zijn auto's vandaan liet komen. De E30 heeft, zeker in de 320- en 325-versie een enorme tankloop onder de achterbumper hangen. Classy.

In 1988 bedacht BMW dat het misschien ook wel een goed idee was om de legendarische E30 M3 met een tentje te leveren. Een groot aantal ervan bouwden (786 stuks) ze echter niet, waardoor de auto nu extreem prijzig is geworden. 

Hoewel de 3 Serie al in 1990 werd vervangen door de E36 bleef de cabrioversie van de E30 nog tot 1993 in productie. We keken op Gaspedaal.nl voor een overzicht van de mooiste cabrio's van de E30 die op dit moment te koop staan.

Of dit absoluut de mooiste BMW E30 cabrio van Nederland is, laten we graag aan u over, maar als we zelf puur op kleur een auto uit de lijst zouden kiezen, dan was dit hem. Deze 325i heeft een automaat voor uitermate lui rijden, maar er zit ook een sportknop op zodat de auto wat actiever schakelt. Nadeel is dat hij uit Frankrijk geïmporteerd is en dat er daarom niet veel zinnigs over de kilometerstand van 189.000 km te zeggen is. Voordeel is wel dat het differentieel op de achteras gereviseerd is. Maakt dat hem €19.000 waard? Tja. Het is zomer en het is een cabrio.

Een Macaoblauwe M3 Cabrio, wordt het nog meer porno dan dat? Eigenlijk alleen als er een dak op zou zitten. Hoewel de M3 Cabrio veel exclusiever dan de 'gewone' M3 is, zouden we zelf voor de ijzeren pet boven het hoofd kiezen in een 'powersedan'. Deze auto is geïmporteerd uit Spanje, waar hij twee eigenaren had, die de auto keurig onderhielden en alle bonnetjes netjes bewaarden. Daardoor lijkt de de kilometerstand van 144.000 op waarheid te berusten. 

De motor is dezelfde versie die BMW in de Evolution 1 en de Cecotto. Dat betekent dat devviercilinder 215 pk levert. Volgens de verkoper is duizend euro minder dan een ton echt een koopje. Het lijkt toch wat veel geld, maar goed, er zijn maar 786 M3 Cabrio's.

Vind je het niet erg om met een 318i-viercilinder met 274.728 km (en Nationale Autopas) op de klok rond te rijden? Hier is je auto. Hij behoort tot de laatste serie en stamt uit 1992. De carrosserie vertoont wat roestvorming en het leer is duidelijk ingezeten, maar dat krijg je bij een zesentwintig jaar oude auto. Hij is dan ook niet verschrikkelijk duur met zijn prijs van €6.250. Hij staat wel te koop bij een specialist in schadeauto's, dus het is verstandig om hem alleen te kopen als je weet wat je ermee moet doen.

De goedkoopste E30 Cabrio van het land is uiteraard een 318i. De prijs betekent ook dat het niet de allerbeste auto is, waardoor de elektrische kap nu gewoon met de hand bediend moet worden en ook zit er her en der roest op. Het lijkt niet hopeloos, want de verkoper kan het ook voor je oplossen (uiteraard tegen bijbetaling). De auto uit 1992 heeft 163.081 km gereden en dat deed hij niet altijd in Nederland, vandaar dat er geen historie is van de kilometerstand. Desondanks, wie vijfduizend euro teveel heeft liggen, kan binnenkort in een BMW cabrio koersen.

Ondanks zijn lage kilometerstand van 11.167 km is deze 318i twee jaar geleden opnieuw gespoten. De verfmengers kozen daarbij voor dezelfde kleur als de auto origineel had: Granitsilber. Het betreft een exemplaar uit 1992 met een handbak en (waarschijnlijk) eveneens een handbediend dak. De auto ziet er inderdaad schitterend uit, is origineel Nederlands en zou daarom een kloppende kilometerteller moeten hebben. Jammer dat er geen zes-in-lijn in het vooronder ligt, maar voor €14.950 is dit een fijne Dreier.

Een rode 325i uit 1986. De verkoper jubelt dat BMW aanvankelijk nog geen katalysator op de auto leverde, waardoor hij nog wat sneller op het gaspedaal reageert. Het betekent ook ongestoord de wereld naar zijn einde helpen als u er veel mee gaat toeren. Met zijn 144.000 kilometer (op de klok) en 32 jaar is dit de oudste auto, maar dat betekent ook dat je er een echte cassettespeler bij krijgt. Retro'er wordt het niet. Voor €22.000 mag hij mee.

Net als de oudste, is de jongste BMW E30 Cabrio van het land een rood exemplaar. Deze komt uit mei 1992 en reed bijna drieënhalf keer rond de aarde: 142.242 km. Het betreft een 318, maar hij heeft wel het BMW M-Sportonderstel van de fabriek meegeleverd gekregen en dat betekent dat er ook sportstoelen met de karakteristieke ruitjesstof in zitten. Deze Bimmer staat in ruil voor €12.850 op uw naam.