Koop dan: driezits F1-wagens van Jos Verstappens Arrows-team

De tweezits Minardi's van Paul Stoddard waren volgens Tom Walkinshaw maar lafjes. Daarom maakte wijlen de baas van TWR en Arrows in 2001 een beter paar: de driezits-demomobiel, met veel beter uitzicht.

Paul Stoddards 2009 Minardi V10 tweezitters worden nu nog regelmatig gebruikt bij de Fan Experiences rondom de Formule 1. Toch is het allemaal maar suboptimaal: je ziet eigenlijk helemaal niets, omdat er een grote rolbeugel voor je neus zit. 

Tom Walkinshaw was eigenlijk nooit heel erg onder de indruk van de tweezitswagens en besloot in 2001 om de wereld iets beters te geven. Het werd een paar Arrows AX3 driezitters. De auto's werden in 2001 onthuld, toen Jos Verstappen nog bij het team reed. Walkinshaw was natuurlijk enthousiast over zijn nieuwste speelgoed: "The Arrows AX3 has been designed to give a truer experience than ever before of what an F1 driver sees and feels from the cockpit, a lot has been written about acceleration, g-forces and braking capabilities of these racing cars, but now we are furthering the opportunity to give people an appreciation of what it is really like."

Max Verstappens vader was een van de eersten die als passagier in de wagen mee mocht (moest) rijden. Hij was onder de indruk: "That was a very strange experience. It is pretty unnerving to be in a Formula One car and not have to do anything! I must say that the g-forces you get in the back are pretty close to the real thing."

De twee passagiers zitten naast de coureur en kunnen maximaal genieten van het uitzicht op de baan. De aandrijving gebeurt via een V10-motor van Hart. Bij dit paar auto's zit een extra motor die nog geen kilometer heeft gedraaid. Om ervoor te zorgen dat de V10 ook op circuits met een geluidsbegrenzing kunnen rijden, komen de motoren met een paar geluidsdempers (die uiteraard ook verwijderd kunnen worden).

De auto's kosten per stuk €595.000, maar je moet ze natuurlijk allebei hebben. Ideaal voor als je met de hele familie op vakantie gaat naar een circuit.