Formule 1 schaft bandenwarmers af en krijgt grotere velgen

Vanaf 2021 gaat er van alles veranderen in de Formule 1. Goed, van de motorwijziging hoeven we inmiddels weinig meer te verwachten, maar de vandaag uitgelekte aanpassing van de bandenregels zijn ingrijpend. Grotere velgen en geen bandenwarmers.

De FIA heeft een aanbesteding uitgeschreven waar alle bandenfabrikanten op kunnen inschrijven. Ze mogen hun plannen voor Formule 1-banden voor 2020 tot en met 2023 uit de doeken doen bij de onafhankelijke federatie. De FIA zal dan op zijn beurt ervoor zorgen dat Formula One Management vervolgens een commerciële afspraak met de gekozen bandenfabrikant kan maken.

Voor het eerste jaar van het nieuwe contract verandert er nog niets. Het blijven gewoon dezelfde soort velgen met de enorme ballonbanden die we gewend zijn. In 2021 veranderen de regels echter, dus dat is een mooi moment om een nieuwe bandenmaat in te voeren. Het worden 18 inch velgen met veel dunnere banden erom.

Die verandering zorgt ervoor dat de auto's er weer wat 'normaler' uit gaan zien. Niemand rijdt immers met de ouderwetse dikke banden die op de racewagens in de Formule 1 zitten. Het zorgt er ook voor dat de constructeurs wat meer vering in de auto's moeten bouwen: de lage banden geven nog minder comfort voor de rijders.

Veel ingrijpender is de afschaffing van de bandenwarmer in 2021. Het betekent dat de coureurs met koud rubber wegrijden. We kennen het nu van de Indycars en verschillende andere raceklasses. Het maakt het veel moeilijker voor de piloten, die voortaan de eerste paar rondes op ijs rijden.

De teams reageren op het eerste gezicht enthousiast, iets wat we niet vaak zien. Ze verwachten dat de afschaffing goed zal zijn voor de sport.

Paddy Lowe van Williams denkt dat het jammer is dat dan veel minder apparatuur op de grid nodig is: "I quite like the spectacle of a grid with all the equipment, including tyre blankets. I think that's part of the impression that F1 gives of being a very technical sport at the pinnacle of motor racing." Desondanks juicht hij de beslissing toe: "But on the other hand if it drives us to have tyres that have a much wider window to operate that could be a good thing."

Bij Red Bull Racing denken ze dat het leuk wordt, omdat ze weer allerlei nieuwe trucs kunnen gaan verzinnen om de nieuwe regels voor zich te laten werken: "I'm pretty sure we can find some tricks and some possibility on the car to operate the tyres in the best way."

Ondanks de positieve geluiden denken de teams allemaal wel dat de FIA niet over één nacht ijs moet gaan bij het invoeren van nieuwe regels. Er moet nog het nodige over gediscussieerd worden met alle betrokkenen voordat alles definitief kan worden.