Merkel wil Europese über-accu voor auto's maken

Auto's maken is het toppunt van maakindustrie. Auto's maken is daardoor helaas ook politiek en Mutti Merkel speelt die kaart zonder schaamte.

De overlord van de EU Duitse kanselier Merkel heeft gezegd dat Europa zijn eigen EV-accu's moet ontwikkelen. Europese landen zouden moeten samenwerken om die ingrediënten voor elektrische aandrijflijnen samen te ontwikkelen. Ze zei letterlijk (vertaald) het volgende: 'I think we should, within the framework of our own strategic abilities, work with other European countries on our own battery-cell production'.

Nu is er alleen een klein probleempje. Europa maakt eigenlijk nauwelijks van die dingen voor auto's, dus het is niet alsof we de productie even een beetje de kunnen opvoeren om aldus een deuk in een pakje boter te slaan. De grote productenten zitten in China en Zuid-Korea. Dat maakt het allemaal des te vreemder en bovendien een stuk politieker. Zeker als we de commentaren van de Duitse minister van Economische Zaken eraan toevoegen, die doodleuk zei te verwachten dat Europese bedrijven al aan het eind van dit jaar meer samenwerken dan ze nu doen. Een woordvoerder van de minister voegde daaraan toe: 'It is clear that this would be a private enterprise, but we will happily support it politically'.

Het is niet gezegd waarop de Duitse politiek reageerde, maar laten we het houden op Veranderende Wereld, Naderende Handelsoorlog, Problemen met de Eenheid van de Europese Unie en natuurlijk die nare President Trump. In ieder geval is het  heel opvallend dat de leider van de Europese Unie op zo'n specifiek punt eist dat er gezamenlijk wordt opgetrokken. Weet Merkel iets wat wij niet weten, of is dit typisch gedrag van iemand die te lang aan de macht is geweest en denkt de auto-industrie de les te kunnen lezen?