VDL gaat Mercedes G-Klasse voor Defensie bouwen

Defensie heeft 500 nieuwe voertuigen nodig, en even leek het erop dat onze eigen economie gepasseerd werd, maar dat is toch niet helemaal het geval. Mercedes kreeg de opdracht om 500 speciale G-Klasses te bouwen, maar laat dit doen door VDL in Eindhoven.

Vorige week werd bekend dat Defensie niet voor de Nederlandse Air Transportable Tactical Vehicle van Defenture koos om de Luchtmobiele Brigade van nieuwe wielen te voorzien. In plaats daarvan ging de opdracht naar de Oosterburen die 500 aangepaste Mercedes G-Klasses mogen leveren. Het leek een mooi staaltje 'hoe niet de Nederlandse economie te ondersteunen,' maar dat blijkt nu toch een tikkie anders te liggen. Mercedes legt de bouw van de auto's namelijk neer in Eindhoven, bij VDL.

Mercedes gaat het bedrijf voorzien van kale G-Klasse-chassis' waarop de Nederlanders het defensievoertuig mogen bouwen. Er komen drie varianten: een ambulance, een infanterievoertuig en een versie voor andere logistieke doeleinden. Daarmee is het nog niet klaar, want VDL krijgt ook de taak om de vierwielers de aankomende jaren in goede staat te houden. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor het benodigde onderhoud. De Eindhovenaren halen hiermee een opdracht binnen die tientallen mijoenen euro's waard is