Ferrari 290 MM Scaglietti uit 1956 gaat miljoenen opleveren

In de tijd dat racewagens meer dan een jaar meegingen bouwde Enzo Ferrari deze 290 MM voor seizoen 1956 en '57. De body werd er door Scaglietti opgeklopt en in de handen van legendes als Stirling Moss behaalde deze 290 allerlei podiumfinishes.

Hoewel deze 62 jaar oude Ferrari niet meer de motor heeft, waar hij zijn leven begon, is het wel een door Ferrari Classiche goedgekeurd exemplaar. Hoewel het vreemd klinkt, is het niet raar gezien de historie van Ferrari. In die vroege jaren van het merk experimenteerde Enzo Il Commendatore Ferrari met motoriseringen. Aanvankelijk lag er een viercilinder 860 Monza-motor voorin. De kleine motor was een gevolg van Enzo zoektocht naar de optimum in de verdeling tussen paardenkrachten en newtonmeters. In seizoen 1956 reed de auto daarom met vrij compacte motoren. 

In 1957 kwam daar echter verandering in: een V12. De Tipo 136 290 S deed zijn intrede en paste gelukkig in de ruimte waar ooit een viercilindertje lag. De auto kwam op allerlei plaatsen aan de start de Mille Miglia, de Bahamas Speed Week, in Buenos Aires en op de Nürburgring, om er maar een paar te noemen.

Tegenwoordig is de auto weer helemaal gerestaureerd in de toestand waarin hij was tijdens de 12 uren van Sebring in 1957. Dat betekent in ieder geval dat er een machtige twaalfcilinder voorin resideert. Uiteraard is de Ferrari rood en is de body origineel, evenals de motor (uit 1957 en de versnellingsbak uit hetzelfde jaar. 

De auto wordt op 8 december geveild in Los Angeles. RM Sotheby's brengt daar in het Petersen Automotive Museum een waanzinnige collectie naar nieuwe eigenaars. Wie deze 290 MM Scaglietti wil hebben moet extreem veel poen meenemen, de verwachte opbrengst is $22- tot $26 miljoen.