De werknemers van het Limburgse VDL Nedcar hebben wat weg van rupsje nooitgenoeg. Eindelijk floreert de fabriek van automobielen eens. Uiteraard komt dat door noeste arbeid en zuunigheid. En dus wordt er geld verdiend, door personeel en bazen. In plaats van gelukkig te zijn met de situatie dat ook Nederland een vorkje meeprikt op het wereldwijde bord van de autohandel, is het personeel echter telkens weer boos.
Binnen zeven maanden legden de werknemers al negen keer het werk neer en de tiende en elfde werkonderbreking waren aangekondigd. De bedrijfsleiding vroeg de rechter echter om een volgende staking te verbieden. Het lijkt niet in de hoofden van de vakbondsleiders door te dringen dat VDL Nedcar een contractfabriek is. Het is er zelfs een die afhankelijk is van slechts één (1) klant: BMW. Als de pünktliche Duitsers hun auto's niet op tijd krijgen, lopen ze zo naar een van de andere fabrieken om wagens te bestellen.
Daarmee zetten 1.500 zeikende werknemers de banen van 6.000 man op het spel. Van je collega's moet je het hebben. De rechter is gelukkig verstandig en heeft de staking verboden, waardoor we voorlopig nog een Nederlandse autofabriek hebben.
In de Telegraaf reageren de vakbondslieden als aangeschoten wild. Omdat het zo grappig is citeren we de complete alinea uit de wakkere krant: "Ron Smeets van CNV vindt het een vreemde uitspraak, want volgens hem gebruikt VDL het werkgelegenheidsargument al een hele tijd. Dit terwijl personeel afgelopen jaar toch al meerdere keren het werk heeft neergelegd."
Ja slimpie, en juist omdat je de hele tijd aan het staken bent, kan het de klant wel eens de neus uit gaan komen. VDL Nedcar is immers net met BMW in onderhandeling over voortzetting van het contract na 2022. De economie draait op volle toeren en als je je werk vervelend vindt, solliciteer je toch gewoon bij een ander bedrijf naar een andere functie? Dat moet je in ieder geval doen als je de toko naar de filistijnen staakt. Staken had zin in 1843, maar in 2019 moet je echt eens wat beters verzinnen.
Ter herinnering hieronder even een beeld uit 2012. Hebben we toen (midden in de crisis) met zijn allen betaald. Graag gedaan.