Le Mans zet een nieuwe stap op weg naar racen op waterstof

De hete adem van de vooruitgang gaat ook niet voorbij aan Le Mans. De legendarische uithoudingsrace krijgt daarom vanaf 2024 een nieuwe klasse met waterstofracers. Het eerste team is er nu ook.

Autosport is altijd al een uithangbord van de nieuwste technologie geweest. Waar mensen aanvankelijk niet zo gecharmeerd waren van de herrie rondom autoraces, willen we er nu maar moeilijk afstand van doen. De Le Mans-racers van de jaren 60, 70 en 80 maakten waanzinnig veel herrie. Sinds het begin van deze eeuw wordt dat steeds minder door de invoering van diesels, turbo's, hybrides en straks ook nog brandstofcellen.

Het is vooruitgang: nieuwe technologie die als het goed is nog spannendere races gaat opleveren. Feit blijft echter dat waterstofauto's gewoon elektrische wagens zijn, maar zonder batterijen. Voor racen is het veel geschikter dan de zware accupakketten en de lange laadtijden die bij elektrisch rijden horen.

Over vijf jaar zal er daarom op waterstof geracet mogen worden tijdens de vierentwintig uren van Le Mans. Vorig jaar lieten organisator ACO en het bedrijf GreenGT daarom vast een voorbeeld van een waterstofracer zien. Het betrof een LMP3-chassis met daar een aantal brandstofcellen, elektromotoren en uiteraard waterstoftanks. De twee partijen hebben nu echter de handen verder ineen geslagen en komen met een eigen waterstofraceteam dat ze H24Racing noemen. De letter H is het scheikundige symbool voor waterstof, en uiteraard is de 24 een verwijzing naar de 24 uren, ofwel 24h, van Le Mans.

De ACO zorgt er ook voor dat de verbouwing van de pitstraat en de pitboxen, die op handen is, meteen rekening houdt met de nieuwe 'brandstof'. De bouwers veranderen het complex zodanig dat de teams over een paar jaar probleemloos waterstof kunnen tanken.

De toekomst komt de laatste tijd razendsnel op ons af, schrikbarend eigenlijk. Vooruitgang is mooi en we fucking love science enzo. Maar toch raden we iedereen aan om in de komende jaren nog even snel de ouderwetse belachelijkheid van het lawaaiierige Le Mans te ervaren.