IndyCar krijgt titanium neuszwaard, want halo is stom

Waar Formule 1 al een jaar met halo's rondrijdt, doet IndyCar nog steeds niets aan hoofdveiligheid. Correctie, deed, want op 24 april moeten alle rijders een Advanced Frontal Protection van Dallara op de wagen hebben zitten. Eigenlijk is dat een zwaard.

De hoofdveiligheidsdiscussie loopt uit in een typisch 'Murica vs. Europa-verhaal. Waar in Europa uiteindelijk maar voor een lelijke, maar nuttige oplossing werd gekozen, kiezen de Amerikanen voor iets totaal bizars. De halo mag een lelijke teenslipper zijn, na een jaar hebben we een leven gered zien worden, iemand een koprol zien overleven en eigenlijk valt die hele beugel al niet meer op. Okay, de koproloverlever werd wel bijna in zijn auto gebakken, dat is wellicht niet helemaal de bedoeling.

Prima oplossing dus, die halo. Maar Amerika zegt hold my beer, wij hebben wat slimmers bedacht om rondvliegende wielen en andere brokstukken weg te jagen: Advanced Frontal Protection. Heel geavanceerd is het overigens niet, want het is gewoon een titanium opzetstuk dat om de neus voor de cockpit van de auto komt te staan.

Het titanium afvalzwaard is drie inch hoog en driekwart inch dik, oftewel 7,5 cm hoog en 2 cm dik in normale maten. Alle deelnemers aan de Indy 500, waaronder de McLaren van Fernando Alonso, moeten het mes op de auto krijgen. Overigens heeft IndyCar een praktische reden om niet voor de halo te kiezen: het toestel kan niet op het huidige chassis bevestigd worden.

Desondanks lijkt een gevaarlijk uitsteeksel van titanium niet het ideale middel om de veiligheid te verhogen. Maar goed, Amerikanen denken nu eenmaal dat het beste middel tegen geweld, meer geweld is.