Porsche heeft motor voor Formule 1 in 2021 al klaar

Dit is het mooiste en het slechtste nieuws dat u vandaag gaat lezen, samengebald in één artikel. Ten eerste: Porsche heeft een motor klaar om vanaf 2021 Formule 1-wagens mee aan te drijven. Ten tweede: hou maar op met juichen.

Op de redactie van Autobahn is vanmorgen uitgebreid de horlepiep gedanst toen we vernamen dat Porsche een motor heeft om de Formule 1-wereld mee te veroveren. De festiviteiten hielden echter op toen we aan dit nieuwsbericht terugdachten. Inderdaad, Porsche doet het niet. Iets met bloemetjes, madeliefjes CO2'tjes en zoemende bijen Formule E-wagens.

Het had allemaal zo mooi kunnen zijn als Porsche na bijna dertig jaar weer in de Formule 1 zou stappen. Het circus van Max Verstappen en co kan wel wat nieuwe motorleveranciers gebruiken. Zeker een naam als Porsche kan wel wat leven in de brouwerij brengen.

De motor is ontwikkeld door het team dat ook de viercilindermotor bouwde waarmee Porsche jarenlang in het WEC heerste. Volgens Porsche begonnen ze de ontwikkeling toen duidelijk werd dat de MGU-H uit de regels zou verdwijnen. Porsche had bedacht om een motor te bouwen die zowel in het WEC dienst zou kunnen doen en dan met wat aanpassingen ook voor Formule 1 gebruikt zou kunnen worden. Toen duidelijk werd dat Porsche niet door zou rijden in het WEC, ging alle aandacht naar de F1-motor. Maar FIA, FOM en de teams besloten om de motorregels nauwelijks te veranderen. Voor Porsche (en alle andere geïnteresseerden) was dat het moment om af te haken.

Het bizarre is daarom dat Porsche nu een werkende Formule 1-motor heeft voor een reglement dat nooit gaat komen. Er werken nog steeds twintig tot vijfentwintig mensen aan de krachtbron die nu alleen maar bewijs van technisch kunnen is. Toch zonde, want het had zo mooi kunnen zijn. Gelukkig heeft Porsche ook heel erg veel slimme PR- en marketingmensen aan boord, zodat ze misschien wel iets verzinnen als de 919 Evo waarmee ze op recordjacht gingen toen de auto plotseling 'nutteloos' was geworden.