Cruiseschepen, niet auto's, zijn grootste ijsbeertjeskillers

We zouden in een keer kunnen stoppen met het geleuter over klimaatverandering als we eens naar de scheepvaart zouden kijken. Eén cruisemaatschappij vervuilt met zijn schepen in Europa tien keer zoveel als alle 260 miljoen auto's van het continent.

De auto die van uw zuurverdiende centen voor de deur staat moet groener worden van de landelijke politiek, want zure regen en klimaatverandering. In de tussentijd varen cruiseschepen hordes Amerikanen de stad in en die zijn pas smerig. Waar uw autootje ook een beetje viezigheid uitstoot tijdens zijn ritjes naar het kinderdagverblijf, uw werk en de supermarkt, stoot één cruisemaatschappij alleen tien keer zoveel uit (terwijl de schepen bij elkaar miljoenen keren de auto's overstijgen). Met vaartochtjes die nergens voor nodig zijn (in tegenstelling tot uw ge-autorij).

Activistische lobbyclub Onderzoeksclub Transport & Environment heeft uitgezocht wat er allemaal voor rommel uit cruiseschepen komt. Behalve Amerikaanse bejaarden en norovirussen is het nogal wat. Vooral zwaveldioxide komt in grote walmen uit de schepen zetten. Precies het spul dat u kanker en hartklachten geeft en ook nog eens de grootste veroorzaker van zure regen is.

De 203 grote cruiseschepen die door de Europese wateren - en tegen Venetiaanse kades - varen stoten met zijn allen 62 miljoen kiloton van de stof uit. Vergelijk dat met alle auto's in Europa dan wordt duidelijk dat de auto echt de verkeerde zondebok is: auto's zijn goed voor 3,2 miljoen kiloton.

Opvallend is dat cruisemaatschappij Carnival met haar schepen verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de uitstoot. Van de 20 vervuilendste schepen zijn er zeven van Carnival. Het bedrijf uit Amerika is recordhouder Europa vergassen. En mocht u nu denken, 'boeiend, die Carnivalschepen komen toch niet naar Amsterdam en Rotterdam, dus lekker belangrijk'. Fout. Carnival is de moedermaatschappij van Costa (u weet wel, van de heldhaftige kapitein Schettino), Aida, Princess, Cunard en ons aller Holland America Line, en laten die schepen nou massaal onze gemilieuzonede stadscentra binnenvaren.

Dus terwijl u aan het sparen bent om zo'n dure batterij-auto te kunnen betalen, of ongewild meebetalen aan de subsidie voor de rijkaards die wel een accumobiel kunnen betalen, komen vadsige toeristen lachend en nog niet de hardwerkende locals middelvingerend langsvaren in hun rokende haatpaleizen. We zouden haast willen eindigen met "trap er niet in", maar dat is al geclaimd door iemand anders.