FIOD doet invallen bij vier autobedrijven om BTW-fraude

De FIOD heeft vanmorgen honderden auto's en duizenden euro's in beslag genomen bij invallen in vier autobedrijven. De bedrijven zouden zaken doen met buitenlandse nep-BV's die zo proberen om geen BTW te betalen.

Vier autobedrijven worden van BTW-fraude verdacht bij het verkopen van auto's aan buitenlandse handelaars. De bedrijven verkochten auto's aan vennootschappen uit Hongarije, Italië en Roemenië, maar in werkelijkheid werden de auto's met trailers direct naar Berlijn gebracht. De tussenbedrijven hoefden geen BTW af te dragen in Nederland, maar wel aan de lokale belastingdienst. Op het moment dat die aanklopten waren de bedrijven echter alweer verdwenen. De FIOD spreekt daarom van 'ploffers'.

De vier bedrijven die zaken deden met de ploffers worden nu verdacht van de BTW-fraude omdat ze volgens de Belastingdienst wisten (of moesten weten) dat deze constructie werd toegepast. In dat geval moet je melding maken van ongebruikelijke transacties. Dat deden ze echter niet. 

Op maandagmorgen deed de FIOD daarom invallen bij vier bedrijven. Daartoe werden negen bedrijfspanden en zes woningen doorzocht door ongeveer 150 politieagenten. Ze namen €350.000 en vijfhonderd auto's in beslag. De waarde van de geëxporteerde auto's wordt geschat op €120 miljoen en dat leidt tot ongeveer €21 miljoen aan gemiste BTW (omdat de ploffers niet in aanmerking komen voor het nultarief bij export).

Volgens de Telegraaf zijn de ploffers in handen van een Libanees drugskartel dat zaken doet in Berlijn. De autohandelaars wassen op grote schaal geld van de dealers wit door overal in Europa auto's op te kopen en ze te laten verdwijnen (met het BTW-voordeel in hun zak. De Nederlandse bedrijven verkochten voornamelijk ex-lease-auto's aan de ploffers. De afrekeningen gebeurden met contant geld.

Eén van de bedrijven waar invallen werden gedaan is volgens het Eindhovens Dagblad in Mariahout gevestigd. Het gaat om Auto Corsten, waarvan de oprichter in de krant reageert dat hij zijn mobieltje moest inleveren en zich verbaast dat hij als crimineel wordt behandeld terwijl het bedrijf alleen maar auto's heeft verkocht.

De FIOD komt regelmatig allerlei dure auto's, racers en autobedrijven tegen bij onderzoek naar belastingfraude.