Nieuwe voorvleugel Mercedes is eigenlijk illegaal

Mercedes zou zich wel eens mogen voorbereiden op een bezoekje van de FIA. De voorvleugel van de nieuwe W15 gaat namelijk tegen de geest van de reglementen in.

Nieuwe voorvleugel Mercedes is bijna illegaal 

De huidige ground effect reglementen van de Formule 1 werden origineel in het leven geroepen om de racerij te verbeteren.

Aangezien het merendeee van de downforce opgewekt zou worden door de venturi tunnels in de vloer zou er geen noodzaak meer zijn voor de vele vleugels, flaps, strakes en diveplanes op de body, waardoor er minder turbulente lucht vrijkomt en een achtervolgende auto minder downforce verliest.

Zo zouden de coureurs elkaar beter kunnen volgen en eenvoudiger inhaalacties kunnen plaatsen.

Visualisatie van de 'dirty air', 2020.

Voorvleugel

Één van de grootste speerpunten van het project was de voorvleugel. Voorheen waren de vleugels bezaaid met allerlei losstaande elementen die turbulentie veroorzaakten. Vanaf 2022 werd het echter verplicht dat alle elementen verbonden moesten zijn met de structuur van de neus. Zo werd de vleugel één geheel en bleef de lucht mooi 'schoon'. Met de nieuwe W15 heeft het team van Mercedes echter een bijzondere interpretatie van de regels losgelaten.

Met touwtjes aan elkaar

In de officiële renders van de W15 werd de auto weergegeven met een conventionele voorvleugel volgens het correcte recept. Live shots van de auto in de fabriek en bij een shakedown op Silverstone geven echter een heel ander beeld weer.

Alleen de onderste twee elementen van de voorvleugel zijn namelijk écht verbonden met de neus. De bovenste zit er slechts met een touwtje aan vast. Technisch gezien is het element dus 'verbonden' met de structuur van de neus, maar de geest van de reglementen is duidelijk niet gevolgd.

De geest van de reglementen

De touwbrug tussen de elementen van de voorvleugel is een gedurfde zet, maar kan waarschijnlijk niet op de waardering van de FIA rekenen. Ondanks dat de letter van de reglementen technisch gezien gevolgd is zorgt de vleugel immers ongetwijfeld voor ongewenste dirty air. Daarmee is het onderdeel wel in strijd met de 'geest van de reglementen'.

Het is niet de eerste keer dat Mercedes op de vingers getikt is voor een creatieve opzet van de voorvleugel. In 2022 werd een nieuwe voorvleugel voor Austin ook verbannen vanwege de aanwezigheid van een serie losse aerodynamische elementen. Ook klantenteam Aston Martin kreeg dat jaar met de FIA te maken na een gewaagde poging om buiten de reglementen om meer downforce uit de achtervleugel te slepen.

Gezien die voorgaande gevallen zou het ons niets verbazen als de vleugel van de W15 hetzelfde lot beschoren is. Het is wachten op een reactie van de FIA.

Formule 1
  • Mercedes-Benz