De huidige ground effect reglementen van de Formule 1 werden origineel in het leven geroepen om de racerij te verbeteren.
Aangezien het merendeee van de downforce opgewekt zou worden door de venturi tunnels in de vloer zou er geen noodzaak meer zijn voor de vele vleugels, flaps, strakes en diveplanes op de body, waardoor er minder turbulente lucht vrijkomt en een achtervolgende auto minder downforce verliest.
Zo zouden de coureurs elkaar beter kunnen volgen en eenvoudiger inhaalacties kunnen plaatsen.
Voorvleugel
Één van de grootste speerpunten van het project was de voorvleugel. Voorheen waren de vleugels bezaaid met allerlei losstaande elementen die turbulentie veroorzaakten. Vanaf 2022 werd het echter verplicht dat alle elementen verbonden moesten zijn met de structuur van de neus. Zo werd de vleugel één geheel en bleef de lucht mooi 'schoon'. Met de nieuwe W15 heeft het team van Mercedes echter een bijzondere interpretatie van de regels losgelaten.
Met touwtjes aan elkaar
In de officiële renders van de W15 werd de auto weergegeven met een conventionele voorvleugel volgens het correcte recept. Live shots van de auto in de fabriek en bij een shakedown op Silverstone geven echter een heel ander beeld weer.
Alleen de onderste twee elementen van de voorvleugel zijn namelijk écht verbonden met de neus. De bovenste zit er slechts met een touwtje aan vast. Technisch gezien is het element dus 'verbonden' met de structuur van de neus, maar de geest van de reglementen is duidelijk niet gevolgd.
The uppermost flap of the W15’s front wing is connected to the nose cone by just a single carbon wire.
— Mercedes-AMG F1 News (@MercedesNewsUK) February 14, 2024
Detached wing elements were banned for 2022. This seems to be an attempt at recreating pre-2022 front wings.
The single carbon wire makes the front wing *techincally* legal. pic.twitter.com/RiMNow7B5f
Here's the snap analysis of the W15.
— Craig Scarborough (@ScarbsTech) February 14, 2024
With the 3.1 element front wing likely, although legal, to be a talking point amongst other teams. pic.twitter.com/N2GITyGHPj
De geest van de reglementen
De touwbrug tussen de elementen van de voorvleugel is een gedurfde zet, maar kan waarschijnlijk niet op de waardering van de FIA rekenen. Ondanks dat de letter van de reglementen technisch gezien gevolgd is zorgt de vleugel immers ongetwijfeld voor ongewenste dirty air. Daarmee is het onderdeel wel in strijd met de 'geest van de reglementen'.
Mercedes has to modify new front wing design after FIA complaint.
— Tobi Grüner 🏁 (@tgruener) October 22, 2022
AMuS (in German): https://t.co/SrFpaRUBV7
Het is niet de eerste keer dat Mercedes op de vingers getikt is voor een creatieve opzet van de voorvleugel. In 2022 werd een nieuwe voorvleugel voor Austin ook verbannen vanwege de aanwezigheid van een serie losse aerodynamische elementen. Ook klantenteam Aston Martin kreeg dat jaar met de FIA te maken na een gewaagde poging om buiten de reglementen om meer downforce uit de achtervleugel te slepen.
Gezien die voorgaande gevallen zou het ons niets verbazen als de vleugel van de W15 hetzelfde lot beschoren is. Het is wachten op een reactie van de FIA.
- Mercedes-Benz