'F1 wil voor start van seizoen duidelijkheid over Nederlandse uitzendrechten' 

De strijd tussen Viaplay en Ziggo zou deze week nog los kunnen barsten. Sportmartketeer Chris Woerts meent dat Liberty Media nog voor de start van het seizoen duidelijkheid wil hebben over een nieuw contract voor de Nederlandse uitzendrechten.

'F1 wil voor start van seizoen duidelijkheid over Nederlandse uitzendrechten' 

Sinds 2022 moet de Nederlandse F1-kijker het doen met de diensten van Viaplay. De Scandinavische streamingsdienst haalde dat jaar voor extreem veel geld de uitzendrechten binnen ten nadele van RaceCafe-uitbaters Ziggo.

Viaplay is sindsdien in recordtijd als een kaartenhuis ingestort, maar kon met een verse cashinjectie alsnog verder. In de tussentijd werden de abonnementsprijzen verhoogd en weer verlaagd en kwam er een bijzondere deal met aartsrivaal F1 TV Pro. Aan de vooravond van het derde seizoen onder de vleugels van de Zweden komt het uur van de waarheid dichterbij. De uitzendrechten komen binnenkort namelijk weer in de etalage.

Viaplay-commentator Nelson Valkenburg.

Vervroegde strijd

Viaplay's greep op de uitzendrechten wordt officieel pas gebroken aan het einde van het aankomende seizoen. Volgens sportmarketeer Chris Woerts komt het beslismoment echter al veel eerder.

In de paddock van Bahrein zou het gerucht rondgaan dat de F1 al vóór de start van het seizoen duidelijkheid zou willen hebben over de toekomst in Nederland. Viaplay en concurrenten Ziggo en RTL zouden dus veel eerder dan verwacht de strijd aan moeten gaan.

Bloed in het water

Aangezien Viaplay in 2022 zo hoog inzette met 35 miljoen euro per jaar zal F1's commerciële rechtenhouder Liberty Media nog méér verwachten voor een verlenging van het contract. Het is gezien de wankele financiële status van het bedrijf echter nog maar de vraag of Viaplay dergelijke bedragen nog achter de hand heeft. De nu meer innige banden met de F1 via de samenwerking met F1 TV Pro lijkt echter een verzekeringspolis te zijn tegen een roemloze exit.

Concurrenten Ziggo en RTL ruiken echter ongetwijfeld bloed, zeker na de geruchten dat Viaplay de uitzendrechten (en zichzelf) op het dieptepunt meerdere keren probeerde te verpatsen. Bij het beslismoment om de rechten zouden de rivalen Viaplay een nekslag kunnen geven. Zonder F1 heeft de streamingsdienst immers maar bar weinig te bieden.

Wordt vervolgd.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media, NL Beeld / Regiofotografie