Duwt Red Bull's burgeroorlog Max naar Mercedes?

Het rommelt enorm bij Red Bull Racing. Het recente commentaar van Jos Verstappen op de situatie rond Christian Horner heeft het vuur verder doen oplaaien. Een gesprek tussen Jos en Mercedes-chef Toto Wolff in Bahrein lijkt te wijzen op bijzondere motieven...

Duwt Red Bull's burgeroorlog Max naar Mercedes?

De zaak rond Christian Horner lijkt een bizarre wending te krijgen. Aanleiding is het hevige commentaar dat Jos Verstappen op de teambaas afvuurde in Daily Mail en De Telegraaf.

Daarin gaf papa Verstappen aan af te willen van Horner als teambaas. De situatie zou namelijk onhoudbaar geworden zijn, waardoor het team 'op knappen staat'. Dat kan volgens Jos niet zo verder.

Praatje met Toto

Verstappen's plotselinge aanval op Horner ging hand en hand met beelden van de 51-jarige ex F1-coureur met Mercedes-opperhoofd Toto Wolff. Op het terras van Mercedes was het duo druk in gesprek.

De strekking van die woordenwisseling werd niet bekend, maar de beelden gaven al snel de aanleiding voor de nodige speculatie over de motieven van Jos.

Pa Verstappen zou namelijk aansturen op een transfer voor zijn zoon naar Mercedes. Door Horner uit het team te werken zou een clausule in het contract van Max geactiveerd kunnen worden waardoor hij voor de einddatum in 2028 zou kunnen vertrekken.

Revanche voor Wolff

Het is al jaren een publiek geheim dat Wolff graag een zwarte overall voor Max besteld had in 2014. Destijds kon Mercedes de Nederlander echter geen racestoeltje bieden, waardoor het kamp Verstappen koos voor Red Bull en Toro Rosso.

Het succes van Max in de jaren daarop heeft Toto zelfs gemotiveerd om Lewis Hamilton een korter contract aan te bieden om ruimte te laten voor 'Verstappen 2' Kimi Antonelli. Nu Hamilton overstapt naar Ferrari is de wil vanuit Mercedes overduidelijk.

De beste papieren

De motivatie voor de move vanuit kamp Verstappen is echter iets lastiger in te schatten. Red Bull staat sinds de start van het ground effect tijdperk in 2022 immers op eenzame hoogte. Een overstap in 2025 lijkt daardoor veel te vroeg. Ondanks een grondig herzien concept is Mercedes immers nog altijd het derde snelste team.

Met het oog op 2026 kan daar echter flink verandering in komen. Met de macht van een grote fabrikant achter zich heeft Mercedes waarschijnlijk de beste papieren voor de nieuwe motorformule. Het mondjesmaat door Ford gesteunde Red Bull Powertrains-project is echter nog een groot vraagteken. Er zou zomaar een herhaling van 2014 plaats kunnen vinden, waarbij de motor opnieuw de bepalende factor is.

Jos zou dit wellicht als een kans zien om zijn zoon in een winnende auto te houden met een Lewis Hamilton-achtige move. Of Max het daar mee eens is valt nog te bezien.

Speculaas

Vooralsnog blijft het vooral bij speculatie. Max Verstappen heeft zich gedurende de complete Horner-affaire op de vlakte gehouden en heeft ook op de uitspraken van zijn vader nog niet gereageerd. De (toekomstige) viervoudig wereldkampioen lijkt verder gewoon tevreden te zijn met de gang van zaken in zijn team.

Met de Grand Prix van Saoedi Arabië in het vooruitzicht krijgen we wellicht nog meer vurige berichten vanuit Jos, waardoor de situatie verduidelijkt wordt.

Wordt vervolgd.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-Benz