Ecclestone vindt het prima om aangeklaagd te worden door Massa 

Bernie neemt een bijzondere positie in bij de controversiële Massa-zaak. De oude zakentijger is zowel klokkenluider als dader, maar koestert geen wrok tegen de Braziliaan. Massa's rechtszaak tegen de Formule 1, FIA én Ecclestone zelf vindt de Brit helemaal prima.

Ecclestone vindt het prima om aangeklaagd te worden door Massa 

Na een aanloop van bijna een jaar liet Felipe Massa maandag eindelijk de bom vallen. De vice-kampioen van 2008 heeft officieel een zaak gestart tegen de FIA, Formule 1 en voormalig commerciële rechtenhouder Bernie Ecclestone wegens nalatigheid.

Massa's juridische team stelt dat de instanties te weinig gedaan hadden om het Crashgate-schandaal van Singapore 2008 grondig te onderzoeken. Als gevolg van het gesleutel aan het resultaat door Renault maakte Massa een ongeplande pitstop hebben in die race waarbij hij de tankinstallatie meenam.

Door de verknalde pitstop scoorde hij géén punten, waardoor hij uiteindelijk de titel verloor van Lewis Hamilton op slechts een enkele punt. Massa eist nu een schadevergoeding van zo'n 80 miljoen dollar om de verloren inkomsten en contracten die hij als kampioen binnengesleept had te compenseren.

De doofpot

De affaire werd begin 2023 opnieuw naar voren gebracht door uitspraken van voormalig Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone. De inmiddels 93-jarige Brit verklaarde dat hij zich bewust was van Crashgate terwijl het seizoen van 2008 nog gaande waas.

Samen met toenmalige FIA-president Max Mosley stopte Bernie de zaak echter in de doofpot om het zoveelste schandaal voor de F1 in korte tijd te voorkomen. Het Spygate-schandaal tussen Ferrari en McLaren zat immers nog erg vers in het collectieve geheugen.

In 2009 kwam het echter alsnog aan het licht na het ontslag van betrokken coureur Nelson Piquet Junior. Omdat het nieuws na de officiële uitreiking van de titel kwam kon het resultaat van het kampioenschap volgens de reglementen echter niet meer veranderd worden.

Sebastien Loeb, Max Mosley en Lewis Hamilton bij de FIA Prize Giving Ceremony, 2008.

Helemaal prima joh

Door de aanklacht van Massa is Bernard in een benarde positie gedrongen. Ecclestone is immers degene die de zaak aan het licht bracht, maar hij was ook één van de hoofdrolspelers in het tot stand brengen van het vermeende complot.

Dat Massa ook hem voor de rechter sleept deert de oude sluwe vos echter totaal niet. Bernie vindt het juist goed dat Felipe juridische stappen onderneemt. Hij had de Braziliaan namelijk precies hetzelfde geadviseerd:

"Als hij het mij had gevraagd, had ik hem gezegd dat het volledig het juiste is om te doen, om aan te klagen, en om een Engelse rechter te laten besluiten wat juist en onjuist is."

"Ik kan niets zeggen over het resultaat en wat er zal gebeuren. Ik heb geen idee. Ik denk niet dat iemand dat heeft, maar vanuit [Massa's] positie is het beter dat een Engelse rechter met een uitspraak komt. Het zal hem meer helpen."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Abaca Press