Vervangt Max Verstappen Lewis Hamilton? En gaan Adrian Newey en Helmut Marko voor Ferrari werken? 

De Formule 1 zit voortdurend in beweging. Daarbij hebben we het natuurlijk niet enkel over de auto's die harder gaan dan 200 km/u op de circuits, maar over teamleden en coureurs die voor andere teams gaan werken.

Vervangt Max Verstappen Lewis Hamilton? En gaan Adrian Newey en Helmut Marko voor Ferrari werken? 

Zo was er het onverwachte nieuws dat Lewis Hamilton voor Ferrari ging rijden, maar dat werd compleet overschaduwd door de zaak rond Christian Horner. Dit heeft geleid tot tal van speculaties over waar Max Verstappen binnenkort zou rijden. In dit artikel bespreken we de nieuwste F1-roddels. Zien we binnenkort een grote stoelendans bij de Formule 1?

De zaak Horner

Max Verstappen heeft dit jaar weer met een enorme voorsprong in beide races gewonnen. Hij wordt nu al gezien als de kampioen voor 2024 en is grote favoriet bij bookmakers en het iDEAL casino. Maar Red Bull heeft andere problemen, nu teamleider Christian Horner door een vrouwelijke collega is beschuldigd van ongepast gedrag. Dit was slechts het begin van de problemen.

Nadat hij onschuldig werd bevonden door het onderzoek van Red Bull GmbH, zou Horner een machtsstrijd zijn begonnen waarbij hij tegenover directeur Helmut Marko en CTO Adrian Newey kwam te staan. Er zouden namelijk, nadat het onderzoek was afgerond, seksuele tekstberichten van Horner gelekt zijn. Max Verstappen zou de kant van adviseur Marko kiezen. De verdeeldheid binnen het team roept speculaties op een eventueel vertrek van het trio.

Benadering tussen Jos Verstappen en Toto Wolff?

Ook vader Jos Verstappen zou niet blij zijn met het feit dat Christian Horner zijn positie in het team behoudt. Hij heeft publiekelijk om het ontslag van Horner gevraagd. Na de eerste race zagen fans en journalisten de vader van de kampioen praten met Toto Wolff, CEO van het Mercedes-team. Hoewel het wordt ontkend door zowel Toto Wolff als Max Verstappen, zijn er geruchten dat de stercoureur van Red Bull een verhuizing naar concurrent Mercedes overweegt. Dit zou in elk geval de races competitiever kunnen maken, met betere kansen voor andere coureurs als Verstappen niet in een Red Bull bolide zit.

Helmut Marko

Als Max Verstappen Red Bull wil verlaten voordat zijn contract in 2028 afloopt, dan moet directeur Helmut Marko het team eerst verlaten. In het contract van Verstappen staat namelijk dat als zijn sponsor het team verlaat, hij ook vrij is om het team te verlaten. Dat brengt ons natuurlijk bij de vraag wat Helmut Marko zou doen als hij, wegens de controverse met Horner, Red Bull zou verlaten.

De 80-jarige directeur dreigt zijn baan bij het team te verliezen vanwege zijn frictie met Christian Horner. Momenteel probeert de teambaas er nog steeds achter te komen wie er verantwoordelijk was voor het uitlekken van enkele pikante gesprekken nadat het onderzoek was afgerond. Een van de figuren die Horner sterk verdenkt is Marko. Ondertussen is ook de aanklaagster in beroep gegaan.

Met de constante druk van het team en een directeur die niet met hem wil werken, zou Marko het team na dit seizoen weleens kunnen verlaten om bij Ferrari te werken. Hoewel het misschien vreemd lijkt dat hij zich bij Ferrari aansluit met Verstappen's rivaal Lewis Hamilton, zou dit de zaken interessant maken omdat Ferrari een groot budget heeft en het hebben van de directeur zal dingen makkelijker maken voor hun andere plan op de achtergrond. Als Marko het team verlaat, geeft dit Verstappen de mogelijkheid om Red Bull ook te verlaten.

Adrian Newey

Dat alles brengt ons bij de grootste ster van het team, ontwerper Adrian Newey. Het lijkt erop dat Horner ook niet blij is om hem bij het team te hebben, want er zijn berichten dat de directeur plannen heeft om Adrian Newey te laten werken aan het RB17 Hypercar-model. Hij heeft overigens ‘spijt’ dat hij nooit bij Ferrari gewerkt heeft.

Als dit gerucht klopt, loopt Newey misschien de deur uit bij Red Bull. John Elkann heeft de meester-ingenieur naar verluidt al een 'zwarte cheque' aangeboden om te proberen een superteam op te bouwen. Deze vernieuwde team met Lewis Hamilton en Charles Leclerc als coureurs en Newey's ontwerpen onder leiding van Marko zou naar een constructeurskampioenschap kunnen gaan in 2025.

Hoewel het nog steeds moeilijk is voor Ferrari om een overwinning te verwachten in het komende jaar, gezien het feit dat het winnende team Red Bull afbrokkelt, plaatst dit ze op de directe plek om het kampioenschap te pakken. Dat gezegd hebbende, het stomme seizoen voor 2025 is net begonnen en het zal alleen maar beter worden, want de meeste coureurs op de grid zullen een contract moeten vinden.

Veel open vragen

Dit alles laat veel vraagstukken open. Blijft Christian Horner aan bij Red Bull of wordt hij alsnog door het team gevraagd om te vertrekken? Wat met het hoger beroep van zijn aanklaagster? Kan het team na alle controverses samenwerken? Is Christian Horner echt belangrijker dan Jos Verstappen voor de Red Bull-leiding?

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots