De 10 meest zinloze autorecords

Als het nieuws bij autofabrikanten op is, dan verzinnen ze een wereldrecord om te verbreken. Helaas betekent dat niet altijd 'kom, we gaan een supertijd zetten op de Nordschleife,' maar wordt het dan iets ludieks. Cringe.

PR-mensen van autobedrijven vallen over elkaar van pogingen om hun non-nieuws viral te laten gaan op internet. Soms lukt dat, maar meestal is het record zo ontzettend futiel oninteressant leuk bedoeld, dat het toch in de mailbox blijft hangen. We hebben een aantal van die superprestaties die op papier zo leuk leken op een rijtje gezet. 

De vraag is, what's next? Het wereldrecord het hardst met drie mensen in een cabriolet achteruit door een tunnel van meer dan 500 meter, of de aller makkelijkst te beschadigen bumper op een C segment auto*, en anders het snelste rondje Zandvoort met twee lilliputters op de motorkap en een aardappel in de uitlaat. Nog bijzonderder records graag in de comments.

Wie zoekt naar het zieligste record ooit, dat is bijna niet meer te overtreffen. Het moet wel het record van Bridget Driscoll zijn: de eerste die ooit door een auto werd doodgereden.

De Giulia Quadrifoglio is nu al een paar keer gepresenteerd en de meeste journalisten hebben de auto al de hemel in geprezen. Wat moet je dan doen als je de auto op de Britse markt introduceert? De ramen afplakken met ondoorzichtig tape natuurlijk en dan het ronderecord proberen te verbreken. Uiteraard was er geen geblinddoekt ronderecord. Gefeliciteerd Alfa, nu weten we dat jullie auto in 1:44,3 rond Silverstone kan.

Zinloos, maar wel erg leuk: driften. Rijden boven de driehonderd is al niet voor heel veel mensen weggelegd. Gecontroleerd zijwaarts glijden boven de 300 kilometer per uur, moet helemaal een unieke ervaring zijn. Zo uniek dat het een officieel Guinness World Record opleverde: 304,96 km/u.

In de Verenigde Staten brak onlangs een echte vlaggenzwaai-oorlog uit tussen General Motors en Ford. Misschien had het iets te maken met de opmerkingen van President Elect Donald Trump, want Ford was er als de kippen bij om het verse record van de Motorgeneraal terug te kapen. Begin oktober haalde Chevrolet met een paar vlaggen van 12 bij 24 meter en wat Silverado's met 6,6 liter V8's (437 pk) het wereldrecord Amerikaansevlagwapperen binnen. Ze verbeterden het oude record van 100 meter met een paar mijl. Voor Ford was het een simpel eentweetje om hun Murica-liefde te tonen door dat wat beter te doen. Ze lieten een vlag van 13,72 bij 28,04 maken en bonden hem voor een Ford Super Duty. De Ford heeft een net iets grotere motor (6,7 liter) en produceert net iets meer pk (445) en verbetert daarmee net de records van General Motors. Zelf spreken ze liever over verpletteren.

Mini gaat nooit een ronderecord verbreken op de Nürburgring. Gaat gewoon niet gebeuren, period. Maar daarop hebben de marketeers natuurlijk een list verzonnen: zet een rondetijd neer op twee wielen. De Britten hebben daar een speciale Chinese werknemer voor: Han Yue. Hij zet allerlei vreemdsoortige records met het Engelse boodschappenwagentje. Behalve het record Nordschleife op twee wielen heeft hij ook het Guinness World Record Most Donuts (op twee wielen), en had hij het record Tightest Parallel Park.

Het record fileparkeren-in-een-vak-waar-eigenlijk-geen-auto-in-past hield Han Yue maar een korte tijd vast. Hij verloor het aan Engelsman Alastair Moffatt in een Fiat 500, inderdaad een auto waarover alles inmiddels wel gezegd is. 

Wat zou een bandenfabrikant willen zeggen met een record supersnel rijden in een BMW 330d op twee banden? U kunt rubber sparen door op de zijkant te gaan rijden? Of misschien wel dat je sneller bent als je minder banden onder je auto zet. Geen idee, in ieder geval probeerde Nokian de headlines te pakken met een wereldrecord hardrijden op te weinig wielen: 186,269 kilometer per uur.

In tegenstelling tot Nokian heeft bandenfabrikant Z Tyre echt niets te melden op het gebied van rij-eigenschappen. Wat doe je dan? Vluchten in bling en goud. In ware Dubaistijl deed Z Tyre wat goud en diamanten in het rubber, omdat waarom niet?

Automerken die echt helemaal niets meer te melden hebben, maar wel genoeg auto's verkopen kunnen een extrabijzonder record pakken: de langste file met auto's van hetzelfde merk. Ford deed het in Bulgarije met een motorcade van 1527 Fords. Lotus deed het ook al eens, en Volvo, en Honda. Boring.

Op nummer tien wederom een record met een Mini. Wat is het toch met dat merk, is er niks interessanters mee te doen dan domme records pakken? Ross Edgley rende een marathon terwijl hij een Mini Countryman JCW achter zich aan sleurde. Je zou zeggen, stap in de wagen en geef gas, dat gaat een stuk sneller.