U zoekt een Renault 25? Dit staat er te koop

Er was een tijd dat alledrie de Franse fabrikanten nog opereerden in het hoogste segment van de personenwagens. Auto's waarin ook de Président de la République vervoerd kon worden. De Renault 25 was er daar een van, zeker als Baccara.

Je zou het niet zeggen, maar de Renault 25 is door dezelfde man ontworpen die ook verantwoordelijk voor de lijnen van de Citroën CX. De twee auto's lijken in helemaal niets op elkaar. Deze Robert Opron gaf ons overigens ook de Renault Espace. Het model was een van de eerste auto's die werd ontworpen met de gedachte dat minder luchtweerstand goed was voor het verbruik. Toen hij werd geïntroduceerd was het dan ook de zuinigste auto in zijn klasse. De vier- of zescilindermotoren lagen in de lengterichting onder de motorkap en dreven de voorwielen aan.

De allergrootste attractie van de Renault 25 was echter niet de 2,5 liter V6, waarmee de auto BMW 5 Series en Mercedes E-Klasses kon uitdagen. Als je vergat om het licht uit te zetten waarschuwde de Renault je. Tegenwoordig niets bijzonders, maar in 1984 een wonder van moderniteit. Niet in de laatste plaats omdat de gesproken (!) waarschuwing voorafgegaan werd door een piano-akkoord.

Bij het zoeken naar de paar nog overgebleven Renaults 25 is het verstandig om er rekening mee te houden dat de automatische versnellingsbak gevoelig is. Daardoor zul je overigens ook niet zo snel een 25 met een automaat aantreffen.

De Limousine was niet zo maar een verlengd modelletje van de Renault 25, hij is niet minder dan 22,7 centimeter verlengd. Dit exemplaar van de eerste serie heeft naar opgave maar 59.000 kilometer gereden, wat voor een chauffeur driven car wat aan de ongeloofwaardige kant is. Als het kilometrage klopt is het wel een pré, dit apparaat komt namelijk met die vermaledijde automaat aan de 2,6 liter V6. De auto staat te koop in Bordeaux, wat hem het tripje in ieder geval waard maakt.

De eerste en enige eigenaar van deze Renault 25 2.1 viercilinder met vijfbak moet een liefhebber zijn geweest. De auto ziet er bijna té mooi uit om waar te zijn. Oké, hij heeft een lelijke bruine laklaag, maar dat moet ongeveer het enige nadeel zijn. Met 82.850 km moet deze Renault nog wel een aantal kilometer verder kunnen, maar eigenlijk is dit een exemplaar om weg te zetten en dan te hopen dat ook grote zakensedans ooit eens klassiekers worden.

Een stuk schappelijker geprijsd dan de 25 die hierboven staat is ook deze auto die maar een eigenaar kende. Het is alleen niet te geloven dat de auto sinds 1985 maar 31.071 kilometer reed. Moet daar niet een miljoen bij opgeteld? Het automobiel wordt als full-option aangeprijsd, maar ook dat is niet waar: de bekleding is van velours in plaats van leer en op de plaats waar de Renault inbouwradio zou moeten zitten, zit een opbergvak. Hij ziet er in ieder geval wel erg mooi uit.

Het lijkt erop dat de modellen van de tweede serie minder goed voor handen zijn dan die van de eerste bouwrij. Gelukkig vonden we wel een verbeterde Renault 25, en het is nog een V6 Baccara ook. Dat laatste betekent dat hij werkelijk alle luxe heeft die je je in 1991 kon voorstellen: airco, boordcomputer, elektrische ramen en zelfs verwarmde stoelen. De kilometerstand van 224.476 km zou kunnen kloppen. Al heeft de liefhebbende eigenaar (getuige de Renault 25 Clubsticker) er dan wel erg weinig mee gereden.

Ja, hij heeft een V6 en een handbak, maar hij heeft ook zijskirt, een achterspoiler en een monster op de plaats van het Renaultlogo. Tel daarbij op dat dit exemplaar 'slechts' 71.000 km aflegde sinds hij bij Le Havre uit de fabriek rolde en je weet dat je hier snel weg moet zijn. Of keihard afdingen naar de sloopwaarde.

Een van de weinige Fase 2 versies die te vinden zijn. De particulier die deze auto verkoop omdat hij er te weinig in beweert te rijden, kocht de auto van de eerste eigenaar. Helaas zit er geen leren bekleding in, maar de stoelen zijn wel elektrisch verstelbaar. Ook heeft dit model de revolutionaire radio-afstandsbediening aan het stuur.

Aan deze goedkope Renault 25 kun je je bijna geen buil vallen. Althans, je moet hem nog wel vanuit Duitsland invoeren, wat deze auto eigenlijk totaal niet waard is, dit gaat nooit een concours-exemplaar worden. Het is wel opvallend dat de goedkoopste auto de geloofwaardigste kilometerteller heeft: meer dan 200.000 kilometer.