Jos Verstappen is de ogen en oren van Red Bull

Red Bull Racing beschouwt Jos Verstappen niet alleen als 'de vader van', maar maakt ook gebruik van zijn kennis. De Limburger is dit weekend op missie naar Monza om daar de Red Bull-talenten in de Eurocup Formule Renault 2.0 te observeren.

Red Bull Racing strategiebaas (en 'ontdekker' van Max Verstappen) Helmut Marko is ook maar een mens, dus hij kan maar op een plek tegelijk zijn. Gelukkig heeft de Oostenrijker een slimme oplossing voor dat probleem bedacht en die oplossing heet Jos Verstappen. De vader van Max heeft kijk op racen en heeft verstand van het opleiden van jonge talenten, dat heeft hij bewezen.

Marko vroeg Jos daarom om dit weekend de talentengroep van Red Bull Racing te observeren tijdens hun raceweekend in Monza. Het Italiaanse circuit is de seizoensopener voor de Eurocup Formule Renault 2.0. Tegen Motorsport.com vertelde Verstappen dat hij aan de Red Bullbaas moet doorgeven wat hij van de talenten vindt en wat er zich allemaal op de baan afspeelt.

Overigens betekent dit niet dat Jos plotseling ook coach bij Red Bull Racing is geworden. Hij kijkt alleen maar en speelt zijn bevindingen door naar het hoofdkantoor. De opdracht is voorlopig om dit raceweekend de boel te bekijken.

Het drietal talenten Richard Verschoor, Neil Verhagen (nee, dat is geen Nederlander, maar een Amerikaan) en Dan Ticktum (uit Engeland), kon Verstappen nog niet meteen overtuigen. Ze zijn nog zoekende: "Vertrouwen. Dat mis ik nog een beetje. Kijk, het is ook niet zo dat ze het circuit niet kennen. Maar het gaat nog een beetje te wisselvallig denk ik. Maar daarvoor zijn ze ook hier, ze moeten nog leren. Ze moeten gewoon keihard werken om aan de top te komen."

De zaterdagrace verliep voor de junioren niet helemaal vlekkeloos: Verhagen eindigde in de bandenstapels, wat een rode vlag tot gevolg had. Verschoor lag op dat moment tiende, gevolgd door Ticktum op de elfde plaats.