Ayrton Senna 23 jaar na zijn dood nog springlevend

Vandaag is het 23 jaar geleden dat het circuit van Imola de beroemdste zoon van de Formule 1, Ayrton Senna, tot zich nam in de Tamburello-bocht. Laten we even stilstaan bij de grootsheid van de Braziliaan.

Zelfs meer dan twintig jaar na zijn tragische dood is de naam van Ayrton Senna nog springlevend. Zijn merk is nog steeds ijzersterk nadat hij op de top van zijn kunnen plotseling verongelukte. Het gebeurde tijdens het eerste seizoen dat de Braziliaan reed voor het team van Williams, nadat hij jaren voor McLaren had gereden. De Grand Prix van San Marino op het circuit Dino e Enzo Ferrari in Imola was het decor van een gitzwart weekend omdat ook Roland Ratzenberger een dag eerder tijdens de trainingen verongelukte.

De race zelf begon ook al slecht, met een flinke crash van JJ Lehto en Pedro Lamy, waardoor het veld achter de safety car reed. Twee ronden nadat de race weer was vrijgegeven ging het uiteindelijk hopeloos mis met Senna. De Braziliaan vliegt met meer dan 300 km/u van de baan en raakt met 218 km/u de muur. Doordat het rechtervoorwiel losraakt en tegen zijn hoofd aan vliegt en stukken wielophanging door zijn helm heen schieten is de crash dodelijk.

Genoeg over het jammerlijke einde van Senna, het is tijd voor beelden van zijn machtige en imposante carrière. Aandacht voor de grote strijd met zijn rivaal en teamgenoot Alain Prost, voor de waanzinnige acties in de regen en de fantastisch inhaalmanoeuvres die de Braziliaan met zijn auto kon maken.

Met een handgeschakelde Formule 1-wagen over de smalle straatjes van Monaco. Handgeschakeld! Is het nu al moeilijk om een F1-auto met schakelflippers op het circuit te houden, in die tijden was het echt alleen voor bovennatuurlijke mensen te doen.

Een van de mooiste eerbetonen aan Senna werd gemaakt door Honda. In de tijd dat hun motoren alles en iedereen versloegen waren de Japanners ook een van de eerste teams met zeer uitgebreide telemetrie. Daardoor konden ze een van de snelste rondjes die Senna ooit reed op het circuit van Suzuka helemaal opnieuw laten gebeuren. Helaas zonder de aanwezigheid van de man zelf.