Een uitvaart voor uw auto, waarom ook niet?

Voor sommige mensen is een auto een instrument of noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Maar voor de liefhebber is hij emotie, een partner, een geliefde. Als die doodgaat vraagt dat om een waardige uitvaart. Een Uitrit.

Uitrit, een uitvaartservice voor je auto, is het afstudeerproject voor de Willem de Kooning Academie van Floris Kruijer. Of het nu ironisch of ernstig is bedoeld - we denken een beetje van beide - toch raakt het een snaar. Sommige mensen zijn echt bijzonder gehecht aan hun auto. De sterfscène doet pijn. 

Krijer speelt met dat idee met Uitrit, deels door er een oubollige pastiche van te maken. Van de website: "In overleg met de eigenaar van de auto wordt besloten of de auto direct naar een autokerkhof over wordt gebracht of dat er tijdelijk een rouwparkeerplek wordt verzorgd. Dit is afhankelijk van de staat van uw auto." 

Aan de andere kant doet hij ook best zinnige suggesties: "Na afloop (van de auto-uitvaart, AB) krijgt u een aandenken mee van uw auto in de vorm van een blokje: een CarCube (CC). De CC is een geperst onderdeel van uw auto, welke u mee naar huis kunt nemen zodat u voor altijd een waardevol aandenken heeft." Het gebruik van 'welke' in de laatste bijzin maakt het net echt.

U moet natuurlijk lachen om semi-diepe wijsheden als "Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden", maar talloze mensen zouden nauwelijks fronsen als dit op een annonce stond. Alleen wordt het nu in automotief verband gezegd. 

Kruijer heeft zich gespecialiseerd in advertising en wij zouden die gozer een tien geven. Al was het maar omdat-ie voorziet in een behoefte die volgens ons wel degelijk leeft bij de echte autoliefhebber.