Ew! BMW maakt een NFT-auto!

BMW heeft een auto ontworpen speciaal voor een NFT festival. De auto speelt in op de internet hype, en wij hebben er een hekel aan.

De BMW NFT auto

Weet je nog een paar jaar geleden toen allemaal internet-bro’s ineens honderden, duizenden, soms zelfs miljoenen euro’s neerlegden voor JPG-plaatjes van apen? De NFT-hype. De meeste mensen hadden het gezonde verstand om dat achter zich te laten, maar sommigen houden er nog stug aan vast. BMW heeft ervoor gekozen om met die tweede groep mee te gaan.

Even een opfriscursus voor wie deze periode van internet-mania zeer terecht uit zijn geheugen verbannen heeft: het idee van een NFT is dat je een uniek stukje kunst hebt dat alleen van jou is en door niemand anders gebruikt kan worden. Zie het als een speciale Pokémon-kaart of een bijzonder schilderij, maar dan digitaal. Om aan te geven hoe goed het werkt, hebben we zo’n NFT als afbeelding in dit artikel geplaatst. Gewoon om duidelijk te maken dat het inderdaad echt uniek bezit van die ene persoon is en door niemand anders gereproduceerd kan worden.

De meest bekende NFT’s waren allemaal van de Bored Ape Yacht Club. Ondanks dat vrijwel iedereen inmiddels beseft hoe bizar dit idee was, houdt de BAYC nog vast aan NFT’s. En waarom ook niet? Per slot van rekening werd deze groep steenrijk met de hype rondom de NFT’s. Daarom wordt er nog jaarlijks een heus festival gehouden, het ApeFest. En BMW is een officiële partner van dat evenement.

De editie van dit jaar vond recentelijk plaats in Lissabon. BMW had voor dat evenement een speciale versie van de 2 series Gran Coupe ontworpen. Op het eerste oog lijkt het alsof de auto in slangenleer is gehuld, maar geen zorgen, de echte verklaring is veel dommer dan dat.

De patronen zijn namelijk allemaal in de vorm van de apen op de afbeeldingen. Maar alle stipjes zijn ook weer individuele apenhoofdjes. Volgens BMW is dit een “boodschap van gemeenschap”, wat dat dan ook maar mag betekenen.

Als prachtige afsluiter heeft BMW iets gedaan wat gewoon een prachtige metafoor is voor de hele NFT-hype. De auto is namelijk een speciale one-off, maar niet helemaal. Mensen die Bored Ape NFT’s hebben, kunnen namelijk hun eigen exemplaren van de auto kopen. Het zou uniek moeten zijn, maar in feite kan iedereen hetzelfde hebben. We hadden het niet mooier kunnen bedenken.