BMW roept EU op: 'Stop met elektrische doelstelling!'

BMW heeft de Europese Unie opgeroepen de doelstellingen voor elektrisch rijden te heroverwegen. Het doel is volgens BMW niet realistisch.

Het logo van BMW

BMW-topman Oliver Zipse wil dat de Europese Unie de nieuwe plannen voor elektrisch rijden in de unie versoepelt. De EU wil namelijk dat er in 2035 alleen nog elektrische en uitstofloze auto’s worden verkocht.

Maar dat is volgens BMW een heel slecht idee. Zipse noemt het hele doel onrealistisch. Maar er is volgens hem iets veel belangrijkers aan de hand: met deze doelstelling worden Europese merken te afhankelijk van China. China produceert namelijk erg veel batterijen voor elektrische auto’s. Door 100% in te zetten op elektrische auto’s, zou China daarmee te veel een machtspositie krijgen, vindt Zipse.

“Als we het doel loslaten, kunnen we voor batterijen minder afhankelijk worden van China. Europa zou de regels voor 2035 meer technologie-neutraal moeten maken”, aldus Zipse. Behalve BMW zijn er ook andere partjien die pleiten voor een herziening van de doelstelling. Porsche twijfelt, en ook in de politiek van Italië en Duitsland gaan voorzichtig wat kritische geluiden op.

Tegengeluid van kenners

Maar niet alle kenners zijn het met Zipse eens. Onderzoeker Lucien Mathieu van Transport & Environment zei eerder tegen Nu.nl dat veel van dit soort argumenten gewoon een lobby zijn van automerken. Veel merken in Europa en Amerika hebben zich zo lang mogelijk verzet tegen de energietransitie omdat ze zagen dat er nog winst te behalen viel uit benzineauto’s, zo legt Mathieu uit. Nu de deadlines dichterbij komen, merken die bedrijven dat ze achterlopen en dan is het ineens te krap om alle doelen nog te halen.

“Sinds 2021 hebben automakers bijna niets gedaan om de doelen te bereiken”, stelt Mathieu. Het is namelijk makkelijker om op twee paarden te blijven wedden. Dat is bijvoorbeeld wat BMW nu wil gaan doen, net als Mercedes en Volvo. Maar in de tussentijd vegen Tesla en de Chinese merken de vloer aan met deze merken op de elektrische markt. Volgens Mathieu dus vooral omdat de Europeanen te lang hebben gewacht met de overstap.

Brancheorganisatie ACEA denkt ook dat de doelen wel haalbaar zijn. Echter pleiten zij wel voor doortastender optreden van de EU. In een statement eerder dit jaar stelde ACEA dat de EU op dit punt alleen maar het doel heeft gesteld, maar geen middelen of plan hebben opgesteld om dat doel te bereiken.