Mercedes gooit het roer om: meer verbrandingsmotoren, EQ-merk verdwijnt

Mercedes gaat een andere koers inslaan met de elektrische auto's. De focus op de verbrandingsmotor wordt groter de komende tijd en het EQ-label verdwijnt.

Mercedes

In de berichtgeving over de staat van elektrische auto’s in Europa en Amerika, is de naam van Mercedes nog niet heel veel opgedoken. Terwijl Ford in rampscenario’s denkt en Volkswagen op het randje van de afgrond lijkt te staan, hield Mercedes zich tot nu toe redelijk stil. Maar nu heeft het Duitse merk besloten om, net als Volvo, de torenhoge elektrische ambitie enigszins los te laten.

De redenatie is een hele simpele economische rekensom: de elektrische auto’s worden niet genoeg gekocht. Of dat nou komt door een gebrek aan overheidssteun, betere alternatieven uit China, te weinig elektrische infrastructuur, of omdat mensen simpelweg geen interesse hebben in elektrische auto’s is verder niet heel relevant voor Mercedes (al lijkt dat laatste punt niet heel waarschijnlijk).

Mercedes had gehoopt dat nu ongeveer een kwart tot een derde van de verkochte auto’s elektrisch was. Het echte cijfer zit ergens tussen de tien en vijftien procent. Daarom houdt Mercedes de komende tijd vast aan auto’s met een verbrandingsmotor. “Je moet de elektrische en de geëlektrificeerde verbrandingsmotor aan blijven bieden zonder compromissen”, vertelt Mercedes-CEO Ola Källenius aan Autocar. “De enige rendabele oplossing is volgens ons om twee platformen aan te bieden. De voordelen van een elektrische zijn overduidelijk. Als je een verbrandingsmotor in een elektrische auto gooit, dan verlies je heel erg veel ruimte. Maar tegelijkertijd hebben we ook al honderd jaar gewerkt aan het perfectioneren van de auto met verbrandingsmotor.”

Daarom blijft Mercedes de komende tijd inzetten op beide opties. De dubbele kostenpost is een enorm risico, erkent de CEO. Maar, zo zegt hij, “als je het op een intelligente manier doet, dan kan die relatief kleine extra investering op een hanteerbaar niveau blijven. Dat is wat we proberen te doen. De klant komt op de eerste plek in deze vergelijking.”

Mercedes neemt afscheid van EQ-label

Onderdeel van die nieuwe koers van Mercedes is het uitfaseren van het EQ-submerk. Dat label wordt momenteel toegewezen aan de elektrische modellen van het merk. In de toekomst moet dat niet meer gebeuren. Voor de helderheid: dat betekent niet dat Mercedes stopt met het maken van elektrische auto’s. Dat gaat gewoon vrolijk door. Ze dragen binnenkort alleen niet meer het EQ-label. De nieuwste elektrische G-klasse van Mercedes heet bijvoorbeeld de G580 in plaats van EQG.

“Als we nu denken dat de markt in 2030 nog niet volledig elektrisch is, dan zou het economisch onlogisch zijn om zo’n groot deel van de markt achter ons te laten”, verklaart Källenius. “Als het half-om-half is, dan ga je niet weglopen van die ene helft. Dus je moet zorgen dat je die strategie voor de verbrandingsmotor verder uitbouwt dan oorspronkelijk gedacht.”