EXCLUSIEF INTERVIEW: Wat is het nut van de F1 Academy?

De F1 Academy zit momenteel in haar tweede seizoen. Doet de serie wat hij moet? Autobahn vroeg het aan een van de coureurs uit de serie: Maya Weug.

De F1 Academy

De F1 Academy zit momenteel in haar tweede seizoen als raceklasse. Het doel van de serie is om jonge vrouwelijke coureurs te ondersteunen bij hun pogingen om door te breken tot de topklassen van de motorsport. Tien van de coureurs in de serie worden gesonponsord door een Formule 1-team, en de kalender loopt gelijk met de Formule 1 zelf. De kampioen krijgt een volledig betaald seizoen in het Formula Regional European Championship (FRECA), wat vervolgens moet leiden tot de Formule 3, de Formule 2, en uiteindelijk de Formule 1.

Dat is het idee tenminste. Maar de vraag is: werkt het ook zoals zou moeten? Autobahn besprak dat met een van de coureurs uit de serie: Maya Weug. De Nederlandse staat momenteel derde in de competitie en rijdt met de steun van Ferrari. Ze is ook al vier jaar lang lid van de Ferrari Driver Academy. Met nog vier races verspreid over twee weekenden te gaan, kan ze Mercedes-coureur Doriane Pin nog inhalen voor de tweede plek. De titel gaat vrijwel gegarandeerd naar Alpine-coureur Abbi Pulling.

Maya Weug op het circuit van Zandvoort

Dit is het tweede seizoen van de F1 Academy. Is de serie op de goede weg?

Ik denk het wel. We rijden met F4 auto’s, dat is normaal gesproken de eerste stap op de ladder. Dus het is een goede auto om mee te beginnen en alles te leren. Het is ook geen super grote stap naar bijvoorbeeld een serie als FRECA. En je komt steeds dichter bij het format van F2 en F3, dus het is ook goed om dat zo snel mogelijk te leren. En de grip van de F1 weekenden is heel anders dan bijvoorbeeld in Italiaanse F4. Bij ons is het zo dat je begint op een baan die helemaal groen is met weinig grip, en dan in de quali is het heel anders, dus je moet je goed aanpassen. En de hulp van de F1 teams, de zichtbaarheid die dat geeft, dat helpt enorm. Dat is iets wat je alleen maar hier kan krijgen. Ze doen heel goed werk om het kampioenschap beter en beter te maken. Dus ik denk dat ze een goede basis leggen, zelfs al is het maar het tweede jaar.

Zie je ook verbeterpunten? Krijgt de competitie bijvoorbeeld genoeg aandacht?

Ik denk dat de aandacht wel verhoogd wordt door de Netflix serie die volgend jaar uitkomt. Maar ik denk dat het qua racen zelf cool zou zijn als je bijvoorbeeld push to pass hebt, zoals ook in andere raceklassen aanwezig is. Dat maakt de races dan een stuk interessanter op circuits als Singapore en Zandvoort waar het moeilijk is om in te halen. Daardoor wordt het allemaal een stuk leuker om naar te kijken, dus dat zou ik volgend jaar graag zien.

Heb je het gevoel dat de serie ook serieus genomen wordt als raceklasse?

Dit jaar wel. Vooral als je ziet hoe hoog het niveau is. Doriane heeft het bijvoorbeeld ook heel goed gedaan in GT’s, Abbi heeft het heel goed gedaan in British F4. Dus het niveau was hoog. Voor mij was het qua auto een stapje naar beneden, maar ik heb ook nog veel te leren in het racen zelf. Ik denk dat ik vorig jaar een goed seizoen had als rookie in FRECA. Maar het niveau lag hoog. Dus ik denk dat mensen het daardoor ook wel meer serieus nemen.

Maya scoorde een podium in beide races op Zandvoort.

Leeft het ook een beetje onder de fans? Kun jij nog over straat zonder constant herkend te worden?

Soms wordt je wel herkend. Tuurlijk, tijdens een raceweekend is het wel anders, dan wordt je steeds gestopt. Vooral in Zandvoort waren er heel veel fans. Dus dan is het moeilijk om naar het toilet te lopen bijvoorbeeld. Maar ik kwam van Bologna naar België voor een paar dagen en op het vliegveld werd ik ook heel veel herkend door Belgische fans. Je wordt wel veel gestopt, maar het is wel erg leuk. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen naar ons kijken en onze races zien, en dat er zoveel fans zijn die de races ook leuk vinden.

In bredere zin, denk je dat een raceklasse speciaal voor vrouwen een goed idee is? Of zou het juist beter zijn om mannelijke en vrouwelijke coureurs zoveel mogelijk bij elkaar in dezelfde klasse te hebben?

Ik denk dat het een goede aanpak is hoe F1 Academy het heeft gedaan. Ze zijn ons heel veel aan het helpen, en ze willen niet dat alle series alleen voor vrouwen zijn. Ze willen vooral vrouwen helpen om de stap van karten naar single seaters te maken. Dat is namelijk een van de moeilijkste stappen. Ze helpen die eerste stap te maken en dan vanaf daar een basis te vormen om F3, FRECA, F2, wat dan ook te gaan doen. Dus ik denk dat het een goede basis is, want hun doel is dat wij tegen de jongens gaan rijden. Dat kunnen we ook wel, dat hebben we in andere competities getoond. Dit is gewoon om ons te helpen en ons sterker te maken en meer visibiliteit te creëren voor vrouwen in motorsport. En hopelijk ook jongere meisjes te zien beginnen met karten en beginnen met racen zodat we op den duur samen met jongens in de grootste categorieën kunnen racen.

Wat maakt die sprong zo moeilijk, van karten naar de laagste klassen van raceauto’s?

Er zijn altijd wel wat wegen naar binnen, maar niet qua geld. Dat is altijd een stuk duurder. Voor mij was het karten oké, ik zat in een fabrieksteam. Maar gelukkig was er de FIA girls on track rising stars, dus daar had ik me voor opgegeven. Zonder dat was ik niet in de single seaters gekomen.

Dit is het eerste deel van ons interview met Maya Weug. De rest komt binnenkort online op Autobahn.eu

Autosport
  • Ferrari