Een Belgische Europarlementariër wil dat Liberty Media onderzocht wordt. Pascal Arimont denkt namelijk dat het Amerikaanse bedrijf misbruik maakt van zijn positie. De Belg is bang dat de rechtenhouder van de Formule 1 in feite een monopolie heeft bemachtigd.
Formule 1-fans zullen Liberty Media vooral kennen als de uitbater van de Formule 1. De Amerikanen kochten de commerciële rechten van de sport in 2016 over van Bernie Ecclestone. Niet veel later volgden ook de rechten van de Formule 2 en Formule 3. Met een constructie via het moederbedrijf is ook de Formule E aan het arsenaal toegevoegd.
En nu wil Liberty ook MotoGP overnemen. De twee organisaties zijn eerder al tot een overeenstemming gekomen, maar de Europese Commissie moet nog goedkeuring geven. Liberty Media zou vier miljard dollar neerleggen voor de overname. Maar dat gaat Europarlementariër Arimont wat te ver. In schriftelijke vragen roept hij op te kijken of Liberty Media zich zo wel houdt aan de regels rondom eerlijke competitie en mededingingsrecht. “Een eerlijke competitie is nodig om de consument te beschermen”, zo schrijft Arimont in de vragen.
Daarbij verwijst hij ook naar de situatie rondom Andretti. Het Amerikaanse team hoopt al een tijdje als elfde team toe te kunnen treden in de Formule 1. Ondanks dat het team de steun had van de FIA, blokkeerden Liberty Media en de Formule 1 de kandidatuur van Andretti. Dat is een typisch voorbeeld volgens Arimont van de monopoliepositie die Liberty Media heeft verkregen. Hij suggereert zelfs dat “de concurrentie misschien op een onwettelijke manier beperkt wordt”.
De vragen van Arimont komen op een onhandig moment voor Liberty Media. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt het bedrijf op dit moment ook vanwege de situatie rondom Andretti. CEO Greg Maffei had eerder nog gezegd dat hij op steun van de Europese Commissie rekende.
“We zijn er erg zeker van dat dit goedgekeurd wordt door de beleidsbepalers”, zo stelde Maffei bij de aankondiging van de deal met MotoGP. “De markt voor entertainment en sport is heel groot. Formule 1 en MotoGP zijn daar maar een klein onderdeel van. We gaan het niet als een pakket zien of het samen in de markt zetten. Het zijn twee losstaande klassen. We willen niet het ene bij het andere voegen. Het is voor ons meer de kans om hier de lessen die we uit F1 hebben geleerd te gebruiken. We zien een kans om MotoGP te laten groeien, zonder dat de twee elkaar in de weg lopen. Daarom vertrouw ik erop dat de mededingingsautoriteit ons groen licht geeft.”