Iedereen denkt nu ongetwijfeld meteen 'Europa wil in mijn broekje, de polletiek doet niets'. Dat is echter niet waar: het plan van de Europese Commissie (EC) is in Nederland helemaal niet goed ontvangen. Zowel de Tweede Kamer als demissionair minister Schultz van Haegen zijn faliekant tegen het plan.
Eigenlijk is dat opmerkelijk, want ze zijn er al jaren bezig met het invoeren van rekeningrijden en dat soort systemen. Zelfs de ANWB, Bovag en RAI riepen onlangs nog op om de kilometerheffing in te voeren. Schultz herhaalt nu echter nog maar eens dat zij die manier van betalen voor rijden achterhaald en onhandig vindt. Daarnaast is de minister van mening dat het niet aan Europa is om te bepalen hoe (en óf) Nederland een 'beprijzingssyteem' invoert.
Ook in de Tweede Kamer ziet een meerderheid het idee uit Brussel absoluut niet zitten. In De Telegraaf reageren verschillende kamerleden verbolgen. Barbara Visser van de VVD zegt: "We worden in een Europese dwangbuis gedrukt. Nederland bepaalt zelf hoe we weggebruik belasten." Ook bij het CDA zijn ze bang dat Europa zich met onze wegen komt bemoeien: "Straks gaan we er zelf niet meer over."
Een van de redenen om de kastjes in te voeren is om vervuilende auto's meer te laten betalen. Tolsystemen moeten worden aangepast aan de CO2-uitstoot van de auto's. Volgens PVV'er Roy van Aalst betekent het dat de EC "heel Europa tot een milieuzone [omtovert]". De SGP is verbaasd over de milieu-overwegingen van Europa, bij monde van Elbert Dijkgraaf: "Het doel was afstemming van de verschillende systemen, nu lijkt het zwaartepunt naar milieudoelen te gaan. Europa gaat hier duidelijk haar boekje te buiten." Bij Groenlinks worden de kastjes uiteraard toegejuicht.
Toch kun je vraagtekens zetten bij alle ophef in Den Haag. Alle tegenstanders ageren vooral tegen de milieudoelen die Brussel voor ogen heeft. Er is echter een veel belangrijker punt om tegen de kastjes te zijn: privacy. Waarom zou altijd maar overal bekend moeten zijn waar je rijdt? Brussel creëert hiermee een gigantische Big Brother met bizar veel data die allemaal beveiligd opgeslagen moet worden. Wie gaat dat doen en wie gaat dat weer controleren? Dit enorme systeem zal waarschijnlijk veel meer kosten dan het oplevert. Dat is een punt van grotere zorg.
Het punt dat alle partijen nu aangrijpen 'Oh help Europa wil dat we minder milieuvervuiling maken', is nou juist iets dat wél supranationaal geregeld moet worden. Het heeft immers geen zin om in Nederland met zijn allen schoon te gaan doen, terwijl de buren ons alsnog zitten te vergassen.