Rotterdam heeft een muziekstoplicht

Op de hoek van de Coolsingel en de Meent in Rotterdam staat sinds gisteren een bijzonder stoplicht dat muziek maakt. Leuk, maar toch niet: het is de Spotifyplaylist van een dertienjarige jongen die er verongelukte. 

Het verkeer en smartphones zijn geen goede vrienden, al weigert menigeen dat te geloven. Whatsappen in de auto is bloedlink, maar doe je het op de fiets dan is het zo mogelijk nog gevaarlijker. Stel je dus voor dat zowel de fietser als de automobilist op zijn mobieltje zit te loeren, dan is een ongeluk haast onvermijdelijk.

Eigenlijk weet iedereen dat het gevaarlijk is, maar niemand handelt ernaar. Gevolg is dat er nogal eens iets gruwelijk misgaat. In het centrum van Rotterdam bijvoorbeeld, op die eerdergenoemde hoek van Meent en Coolsingel. De dertienjarige Tommie-Boy zit een playlist aan te maken op Spotify terwijl hij de weg oversteekt en ziet het onheil niet naderen. De gevolgen zijn fataal.

Op de plek van het ongeval is nu een stoplicht geplaatst waar muziek uitkomt zodra het rode licht aangaat. Verder zit er een schermpje bij waar de volgende tekst op staat: Tommie-Boy (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met de muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. PLAY ATTENTION. Als je op de knop drukt weet de verkeerslichtinstallatie niet alleen dat je graag groen licht wilt hebben, maar wordt ook het volgende nummer gestart.

Het verkeerslicht is een afstudeerproject van studenten van de kunstacademie in Rotterdam. En uiteraard is het een waarschuwing om de telefoon vooral in je zak te laten zitten: de muziek wordt voor je geleverd en daarom heb je alle tijd om zelf goed op te letten.