Elektrische auto's in China zijn CO2 kanonnen

Tegenstanders van elektrische auto's wijzen er altijd op dat de accumobielen in feite op steenkool rijden. Desondanks zijn veel elektrische auto's daadwerkelijk schoner dan hun conventionele broertjes. Tenzij ze uit China komen.

Koop je in Nederland of in een ander westers land een elektrische auto, dan komt hij vaak uit een vrij lokale fabriek. Zo'n fabriek doet er alles aan om hun auto carbon-neutraal te produceren. Verder heb je natuurlijk zonnepanelen op je huis en koop je stroom bij een groene leverancier. Resultaat is een behoorlijk CO2-arm geheel.

In China is de markt voor elektrische auto's echter zo ontzettend op hol geslagen dat het de fabrikanten helemaal nog niet lukt om de auto's koolstofdioxideneutraal te produceren. Omdat er in het jaar 2020 al vijf miljoen elektrisch aangedreven auto's in China zullen rondrijden moeten ze zich concentreren op het bouwen van zoveel mogelijk auto's. De focus ligt er niet op dat de productie schoner wordt gemaakt. 

Het tweede punt is dat al die accu's ook ergens mee moeten worden opgeladen. Elektriciteit die extra moet worden opgewekt. Dat gebeurt als vanouds met het verbranden van natuurlijke grondstoffen. Chinese wetenschappers hebben nu een sommetje losgelaten op die aantallen en komen met een schokkende conclusie. In China produceert een elektrische auto in zijn hele leven momenteel 50% meer koolstofuitstoot dan een auto met een verbrandingsmotor. 

Het enige voordeel is wel dat de fabrieken en elektriciteitscentrales de CO2 zouden kunnen gaan opvangen. Er is echter nog geen handige oplossing verzonnen om iets met het afgevangen gas te doen.