Best realistisch: Frans verbod voor auto's met verbrandingsmotor in 2040

Weinig dingen zo zacht als een Franse hervormings-deadline, maar het aangekondigde verkoopverbod op diesel- en benzine-auto's is verre van onhaalbaar.

Er zijn nog nauwelijks details over de plannen die de kersverse Franse milieuminister heeft afgekondigd. Zo is bijvoorbeeld niet bekend wat de regeling voor hybride aandrijflijnen gaat betekenen. Wat we wel weten is dat dit meest realistische verbod tot nu toe is. 

Aangenomen dat de verbrandingsmotor verdwijnt - of beter: langzaam zal afsterven doordat de verkoop van nieuwe auto's wordt verboden of de aankoop zeer onaantrekkelijk wordt gemaakt - is er in elk geval een transitieperiode nodig. De Duitsers wilden al een verbod op de plofmotor per 2030, maar dat is volkomen onhaalbaar. 

Het grote probleem is namelijk dat er nog geen fatsoenlijke infrastructuur van laadpunten ligt. Naast dat er te weinig zijn, duurt het opladen op dit moment ook nog gewoon te lang. Het was nota bene een partijbons van Die Grünen die zijn eigen partij daar onlangs vrij gênant op wees. Praktisch is het probleem dat er onvoldoende laadcapaciteit is. Dit probleem gaat niet binnen pakweg tien jaar worden opgelost.

Maar wat als je er een decennium aan vastplakt? Dan heb je meer tijd en dus meer kansen om een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren te realiseren, omdat je meer tijd om de problemen met elektrische auto's op te lossen. Dit betekent echter wel dat Frankrijk vele miljarden zal moeten investeren in de nieuwe technologie. Het is niet alleen een toekomstvisie; indien de Fransen serieus zijn is het ook een financiële strop.