'De Renault Zoe RS komt al voor 2020'

Vlak voor de autoshow van Genève toonde Renault de wereld wat ze wilden doen met hun gezapige elektrokarretje, de Zoe. Dankzij een koolstofvezelrijk dieet en extra potente accu's werd het een monsterconcept. Maar daar blijft het niet bij.

466 pk aan elektrische aandrijving vanuit twee motoren in een klein hatchbackje. Klinkt als het recept om de elektrische auto eens serieus leuk te maken en interessant voor een jonger publiek. Volgens Renault Sport-baas Patrice Ratti is de batterijtechniek inmiddels dermate gevorderd dat het concept zou kunnen worden verwezenlijkt. Helaas komt de eventuele RS nog niet meteen: "We are thinking about doing a Zoe RS but it is a big study that will take time," aldus Ratti tegen Autocar. Maar de auto zou er al voor 2020 kunnen zijn.

Renault Sport heeft al een Clio RS gebouwd en de Fransen blijken zo slim te zijn geweest dat de onderdelen uitwisselbaar zijn. Zo kunnen de modificaties aan het onderstel en de stuurinrichting gewoon overgezet worden. De Zoe RS heeft echter zijn hele accupakket te vervoeren, waardoor de auto een stuk zwaarder is. Het zal daarom nog meer aanpassingen vergen om de boel een beetje lekker te laten sturen: "a Renault Sport car also needs to handle well and that is the challenge. To have the weight of the batteries and still achieve the agility we pride ourselves on is a tough task."

Hoewel de accutechnologie al een stuk verder gevorderd is dan een paar jaar geleden, moet er toch nog flink wat gebeuren: de Renault Zoe RS concept zuigt op volle kracht in 15 minuten zijn Duracells leeg. Desondanks krijgt Renault van Autobahn de zegen om de Zoe wat op te peperen. Liever nu dan pas in 2020.